søndag 25. november 2007

Programmet SUV blir presentert av Greenpeace

For en tid tilbake i Dagbladet var det en helsides artikkel om mijøverstingene i bilsektoren. Naturlig nok ble det påpekt at SUV biler generelt sett har større utslipp av CO2 enn mindre biler. En tidstypisk artikkel og ingenting i veien med den. Det som var litt flaut var annonsen på den andre siden av oppslaget for Toyota, og vi snakker ikke om en Prius annonse, derimot for en av de større bilene fra produsenten.
Personlig fant jeg dette ekstremt underholdende og viste fram sidene til flere kolleger og tror ikke jeg var alene om å se humoren. Toyota tror jeg derimot satte kaffen i vrangstrupen når de så plasseringen sin.
Og for noen få uker siden på en særdeles pinlig passiv kveld gikk den tunge dokumentaren om Verdens største gutt på TV Norge (hvis jeg husker rett kanal). Igjen, ikke noe galt med programmet for det om det strengt tatt er for flaut å se slikt. Denne stakkars uberfeite gutten fra Øst-Europa peste seg fram på skjermen før han fikk et behagelig reklameavbrekk. Og skjermen talte til meg; ”programmet blir presentert av barneklærprodusenten Polarn O.Pyret”. Kanskje det bare er meg og husfruen som reagerte, men jeg hadde klikka som barneklærprodusent for denne uheldige assosiasjonen.
Egentlig synes jeg bare dette er litt morsomt, men markedsføreren i meg stiller også spørsmålet om ansvar og hvordan slike tabber skal unngåes. Mediebyråer har tracking verktøy, men så vidt meg bekjent klarer de ikke å tracke slike blemmer. Hvordan måle eventuelt negativ opplevelse av merkevaren som følge av plasseringen? Kanskje er dette en bagatell, i så fall en som gir oss noen utilsiktede humorinnslag i hverdagen. For Toyota og Polarn O.Pyret tror jeg ikke de ser helt den samme humoren.Kanskje de lener mer i retning av: I want my money back!

lørdag 17. november 2007

Hurra, MySpace vil la meg leke

Det er lett å glemme MySpace her oppe på oljeberget ene og alene fordi Facebook og enkelte andre lokale sosiale nettsamfunn har tatt all oppmerksomhet. Men tar vi av oss nisselua et øyeblikk og sjekker tallenes klare tale forteller de oss at på verdensbasis er MySpace fortsatt giganten med sine 100 millioner brukere. Google sitt eget nettsamfunn, Orkut, er for øvrig det raskest voksende nettsamfunnet i Asia, men dette er et innlegg om MySpace.
For i første kvartal 2008 vil de lansere MySpace Games i samarbeid med spillselskapet Oberon Media. I mine øyne er dette veldig spennende. Brukerne vil få tilgang til hundrevis av minispill (tenk Tetris), og disse kan spilles alene eller sammen med andre brukere, det vil være chattefunksjoner og ikke minst kan de deles/ tipses via ens egen profil. Og de er gratis. Personlig har jeg opplevd MS som et sted jeg først og fremst oppsøker for å oppdage nye musikkartister, og nå gir News Corp oss ennå en underholdningsplattform. Kan MySpace bli nettsamfunnet for underholdning? Altså vår one stop shop for musikk, film og spill.
Det er andre aspekter ved dette som vinner en markedsførers interesse. Nettstedet Pogo.com har en av de lengste gjennomsnittelige brukertidene du finner på nettet, og det eneste du kan gjøre der er å spille minispill og chatte med medspillere. (For ikke å komme i interessekonflikt vil jeg nevne at i skrivende stund jobber jeg for eieren av dette nettstedet.) Vi kan altså anta at også MySpace vil kunne oppleve at deres brukere vil utvide sin påloggingstid når de introduserer minispill.
Ser vi på hvem som spiller blir ikke dette mindre spennende. De to hovedgruppene av spillere er tenåringer og ennå viktigere kvinner i alderen 30-45 år. Med tanke på at MySpace er i ferd med å introdusere nye måter å kjøpe målgrupper på er det utvilsomt gunstig hvis de kan tiltrekke seg nye segmenter. Så vidt meg bekjent betyr dette potensielt økte annonseinntekter noe News Corp helt sikkert er fullstendig klar over.
Det tredje elementet i dette er at samtidig som selskapet lanserer minispill på nett satser nå Fox Interactive på nytt i å etablere seg i den tradisjonelle spillindustrien med å utvikle spill til konsoller. Er det noen grunn til å tro at ikke eieren vil bruke MySpace som et verktøy til å få oss til kjøpe disse for bruk på vår PS3?
Jack Myers Mediareport påstår at annonsering knyttet til spill vil seksdoble seg fram til 2009. Har han rett ligger forholdene til rette for at News Corp posisjonerer seg godt for fremtidige inntekter. Det blir spennende å se om norske nettsamfunn er i stand til å posisjonere seg i forhold til å levere relevante produkter for deres brukere, utover å diskutere om Stratos er bedre enn Mars. Fremtidens suksessfulle nettsamfunn vil bestå av mer enn sladder og finne igjen tapte venner. Når vi oppdager at de er tapt for en grunn vil vi ha noe mer (Nils er fortsatt bare opptatt av radiobiler). Så fritt for å kjøpe 123spill.no og implementere de i mitt sosiale nettsamfunn. Hadde jeg hatt et. Forresten hadde jeg kjøpt Filmweb i samme slengen.

søndag 11. november 2007

Sol tar en Rema

Det er lett å se seg blind på innovasjon og glemme at det viktigste i markedsføring fortsatt er budskapet. I Sol.no sin siste nettkampanje har de valgt noen morsomme løsninger som i hvert fall jeg opplever som både synlige og troverdige.
Sist helg logget jeg meg på nettet på min faste startside Aftenposten (liker å starte med norske oversiktlige nyheter hvis du lurer på hvorfor) og ble nesten slått ut over hvor tydelig en banner snakket til meg. Toppbanneren var hvit med rød kladdete skrift og beskrev at hvis jeg ville vite mer om det spesifikke innholdet i toppsaken til Aftenposten ville jeg finne det på Sol. Etter å ha klikket meg inn på flere andre saker la jeg merke til at Sol hadde flere slike bannere og de fleste var tilpasset det redaksjonelle innholdet, enten det var reise eller global oppvarming. Det første som slo meg var at det måtte da være dyrt å ha tekstforfattere 24/7 til å lage tekster basert på nyheter, men dette så nok mer nyhetspreget ut enn det virkelig var. Dessuten koster Gif produksjon en brøkdel av animerte flashbannere så kanskje det uansett ikke ble så dyrt?
Det er flere elementer ved denne kampanjen som er verdt å merke seg. Det første er utformingen. Ren hvit bakgrunn med rød kladdeskrift. På Aftenposten som har såpass rent oppsett på sine sider trekker dette oppmerksomheten på en effektiv måte mot bannerne. Det andre var innholdet i tekstene. De appellerte direkte til nysgjerrighet ved å påpeke at mer info om innholdet i den redaksjonelle saken du leste var å finne på Sol. Det tredje var at de også delvis nevnte at det var noe nytt på gang hos Sol og vips så var banneren blitt ganske så klikkbar. AIDA anyone?
Litt senere så jeg samme annonseutforming på en av tabloidavisene sine nettsider og da slo det meg hvor viktig utforming kan være i forhold til hvor annonsen plasseres. For mens Aftenposten bruker lite farger så er for eksempel VG nett preget av tabloide virkemidler hvor farge og bevegelse skal ta oppmerksomheten din rundt om i deres nettunivers. Og i et slikt miljø kom ikke kampanjen like godt til sin rett. Det rene statiske utrykket ble nærmest kvalt av aktiviteten rundt på siden og mistet noe av sjokkeffekten. Jeg har ikke statistikken til Sol på kampanjen, men jeg blir forundret hvis deres klikk per visning er den samme på tabloidmarkedsføringen som hos Aftenposten.
Sol viste kreativ bruk av enkle virkemidler med denne kampanjen, og det skal de ha skryt for. For det om jeg ikke blir en fast bruker av deres tjeneste har de i det minste klart å fortelle meg om deres ansiktsløft. Under ser du et eksempel på deres bannere, dessverre et eksempel på en av de få hvor forfatterne var slitne eller gått tom for ideer, men det er ikke vanskelig å se at den er synlig på Aftenposten sine nettsider.