onsdag 30. januar 2008

Honda - Gleden ved å løse problemer sammen

Tre forskjellige kampanjer for Honda i en og samme blogg. Norvegiasyndromet imiterer Kinderegget. Les videre og se hvilken del av egget du liker best.
I en årekke har Honda arrangert en Civic Tour I USA hvor populære artister holder konserter, samtidig som Honda Civic promoverer seg selv og utvalgte gode formål. På 2007 turneen var det fokus på miljøet og hybridteknologi, og den naturgassdrevne Honda Civic GX.
Så langt så greit. Legg til Øko-landsby, promotering av Carpooling og info om alternativ energi på resirkulert papir så begynner dette å ligne på noe riktig vakkert.
Men kan virkelig en bil være så grønn? Vil fansen til en av headlinerne Fall Out Boy virkelig omfavne budskapet til Honda for det om bassisten i bandet sier at Civic GX er den grønneste bilen på jord (som han faktisk gjorde i en offisiell pressemelding)? Personlig lurer jeg på om Honda i dette tilfellet har tatt det ett skritt for langt. Det går da en grense for hvor grønn vi tror en bil kan være, og da hjelper det ikke med de beste intensjoner.
Da er heller deres engelske brødre sine løsninger atskillig mer troverdig og engasjerende for en miljøvennlig, men realistisk ung mann. Tidligere har jeg snakket om deres Hondamentalism (årets bilkampanje i UK 2007) hvor de virkelig omfavner nettet som et sted hvor engasjerte brukere kan komme nærmere merkevaren på premisser som ikke på noen måte oppleves som påtrengt. Siden er fortsatt åpen for publikum og anbefales et besøk.

Nå har deres byrå W+K (Global Agency of the Year 2007) laget en ny kampanje som går ut på å løse problemer. For eksempel reduksjon av CO2 utslipp fra biler. I stedet for å mase i vei om alt det fine man kan gjøre bortsett fra selve bilen har de valgt å fokusere på problembarnet, og voila så blir problemet ikke fullt så problematisk. The Joy of Problems. Hæ?
Problem Playground heter kampanjesiden og til tross for at jeg skriver om den er den egentlig ikke åpnet i skrivende stund. Den komplette siden lanseres først 4. februar, men i mellomtiden har ivrige surfere hatt muligheten til å legge en puslebrikke i 20 000 biter stort puslespill. Selvsagt kunne jeg ikke dy meg og er herved med i trekningen av en Honda Hybrid. Og dette er brilliant, for er det en ting som er sikkert så er det at folk setter i gang å spre rykter om en side hvor du kan vinne en bil. Simpelt triks, stor effekt, og ganske sikkert en side hvor det blir et bra besøk etter den komplette åpningen.

Det er mye mer ved denne kampanjen enn selve siden som for eksempel de ekstremt kreative utendørsreklamene, men først og fremst bør du ta turen innom deres kampanjeside for enten å vinne en bil eller lære litt mer om hvordan en skikkelig god landingside skal utformes. (Red: markedsførere kaller gjerne siden du blir henvist å gå til i forbindelse med en reklamekampanje for landingside. Denne siden bør etterstrebe å ha et tydelig budskap og ta deg raskt til kjernen i budskapet.)

torsdag 24. januar 2008

Fadebook - en definisjon

Det er et behov for å gi norske navn på digitale fenomener, spesielt mangler det markedsføringstermer. Derfor påtar jeg meg et ansvar, med noe humoristisk tilsnitt, å beskrive noen av de mange nye situasjonene rundt oss.
Fadebook, fasen hvor nettsamfunn opplever tretthetsyndromer i sin brukermasse. Dette er ikke en beskrivelse direkte knyttet til et nettsamfunn med et noe lignende navn for det om det ikke er umulig at dette også vil oppleve en fadebookfase.
Årsaken til at Fadebook inntreffer er mest sannsynlig følgende: Ethvert nettsamfunn starter med innovatører, gjerne teknologinnovatører. Deretter kommer trendnissene (sånne som meg selv) som gladelig forteller alle som orker å høre på om nye ting de har funnet. På dette tidspunkt begynner de store massene å bli tiltrukket, uten at de nødvendigvis forstår hvorfor. Den påfølgende fasen består av etternølere som virkelig ikke vet hva de har begitt seg inn på, og på dette tidspunktet blir gjerne innovatørene lei av støyen de store massene tiltrekker seg. Støy kan i dette tilfellet være annonsører (i Norge er vi spesielt glad i folkebevegelser) og ikke minst gamle venner som det er en grunn til at man ikke pleier daglig, ukentlig eller månedlig kontakt med. Trendnissene er helt enig med innovatørene.
Når så et nettsamfunn har havnet i fadebookfasen har det 2 muligheter. Enten å akseptere at det er slutt på moroa og la investorene ta tapet, eller å videreutvikle seg. MySpace er per dags dato inne i denne omveltningen og jobber nå beinhardt for å forandre seg innholdsmessig for å tiltrekke seg innovatørene og trendnissene på nytt.
Så da er det bare å begynne å slenge rundt seg med det deilige ordet Fadebook. Følg med for flere spennende definisjoner av vår nye digitale hverdag på Norvegiasyndromet.

tirsdag 22. januar 2008

Get it while you can


Historiefortelling er avgjørende for en merkevare sin evne til å
overleve. Nå om dagen fortelles disse historiene i større grad enn
noensinne av kundene. Jeg er en kunde med en slik historie.
De siste 5 årene har jeg vært en lojal kunde hos båndleverandøren
Chello. Egentlig var det ikke meningen, men da NextGenTel ikke var
ikke var i stand å opprette nettforbindelse før 1 måned etter
bestilling tenkte jeg at det var verdt å prøve Chello. Fra første dag
valgte jeg å ta i bruk deres postkasse @chello.no. Trygt og godt og
relativt enkelt å adminstrere. Å være Chello kunde er litt kjedelig,
det eneste spenningsmomentet var hvor mye de ville øke båndbredden med
helt gratis i neste kampanje. Svaret var alltid akkurat nok til å
holde følge med konkurrentene.
Så i fjor begynte ting å balle seg til. Eierne av Chello likte ikke
navnet på deres bredbåndservice. Selskapet het Get må vite og slikt må
reflekteres i navnet på epostboksen. Ergo ble alle deres kunder bedt
om å forandre adressene sine fra chello.no til getmail.no. Det høres
kanskje greit ut, men det gikk en guffen bekymring gjennom tankene
mine. Hva når AOL eller Telia kjøper Get. Hva blir da min epostboks
adresse? getteliapaast.no?
Web 2.0 har forandret mitt nettmønster kraftig og min deltakelse i
forskjellige nettsamfunn er på grensen til absurd. Det er flere
titalls sider hvor jeg er registrert med brukernavn, passord og
e-post. Frykten for hva annet dumt Get skulle finne på, gjorde at min
sekundære klient, gmail (fra Google) nå fikk overta ansvaret for å
være min primære klient på verdensveven. De har tross alt en tjeneste
jeg kan ta med meg overalt. Veldig enkelt.
Get klarte altså kaste seg selv ut av min maskin og mitt hode med et
enkelt navnegrep. Rollen deres nå er å levere meg båndbredde, på samme
måte som alle andre levrandører. Google er nå top of mind. Og merk;
for det om Google skulle bli kjøpt opp (hvem har råd til det mon tro?)
er fortsatt adressen min Gmail. Hvor vanskelig kan det være? Burde
ikke Get ha vært mindre desperate i sitt forsøk på å spre sitt
merkenavn og mer opptatt av å tilby en fullverdig nettservice som
inkluderte en gnistrende god e-postklient? For eksempel Wizzmail.com, den smarte
e-post tjeneren med innebygde mobil og kalenderfunksjoner.
Sistnevnte løsning ville økt min lojalitet samtidig hadde de gitt meg
noe å snakke om. “Wizzmail er så bra, du burde bli Get kunde du også.”
Det hadde vært historiefortelling fra en kunde som hadde skapt nye
kunder. Get it? Jeg håper Get forstår mens det de ennå kan.
Har du merkevarehistorier du har lyst til å dele? Send meg en e-post
så skal vi se om vi kan publisere den på Norvegiasyndromet.

tirsdag 15. januar 2008

Bør reklamen være viral?

Norvegiasyndromet syndikeres! Eller mer korrekt er nå mine kommentarer å lese andre steder enn på min egen blogg. Stikk over til Henrik Jørgensen sin PlanningPraxis for å lese om min beundring av kreative svensker. Dessuten finner du min artikkel i Mediacom: Press gjenpublisert under.
YouTube.com har offentliggjort tall over fjorårets mest populære snutter. Litt uventet for mange (i hvert fall meg) er hvor få amatøropptak som er på topplisten. På kanskje verdens største TV kanal, er det ikke alltid topplisten avslører hele sannheten. Her er noen fenomener du som markedsfører kan ha glede av å merke deg.
Barack Obama. Sjarmøren blir flittig lastet opp og sett på YouTube. Interessant nok påstår hans organisasjon at de ikke har laget det aller mest populære opptaket (I Got A Crush......On Obama)? En 32 år gammel reklameprodusent har tatt æren og sier at filmen som har hatt 4 millioner visninger, var ment som politisk satire.
Samsung mobil hadde en av de mest populære kommersielle filmene (såkalte sponsored movies). Verdt å merke seg er at filmen ikke inneholder reklame for deres mobiler, kun en lang rekke nyttårshilsener fra brukere av YouTube.
Cadbury derimot klarte å oppnå suksess i millionvisningklassen, med en ekte reklamefilm hvor en gorilla har hovedrollen som trommeslager. Han spiller Phil Collins "In The Air Tonight". Hva den har med sjokolade å gjøre, er noe uklart. Likevel er det fasinerende å registrere hvor mange mash-ups og remixer brukere av YouTube har laget av den. Cadbury Gorilla vs Eastenders og Cadbury vs Deep Purple eller denne sjarmøren med bamse, mor og sønn.

Og da har vi kommet til kjernen i virale filmer.
Det er ikke hva du har lyst at brukerne skal se som kanskje gjør filmer til viralsuksess, men hva de selv gjør med din merkevare. Det store spørsmålet du som markedsfører av en merkevare må stille deg, er om du tør?
I 2008 har definitivt brukeren av merkevarer mer makt enn noensinne til å uttrykke sine meninger, på godt og vondt. Hvis det finnes fnugg av tvil om ditt merkevare sin positivitet hos forbukeren, er det beste du kan gjøre å starte med å bygge positive holdninger. Før det er for seint.
Det kan da være godt å vite at viralitet ikke er alt når det kommer til levende bilder. I følge analyser fra eMarketer vil Video Advertising vokse hele 89% i USA i inneværende år sammenlignet med 2007. Gå derfor på nett med levende bilder, bare gjør det i en riktig kontekst med riktig budskap. Reklamen din behøver ikke være filmen en YouTube bruker har søkt etter, men kanskje heller det reklameinnslaget han får med seg i forkant av en snutt på eksempelvis VG Web TV, eller for den saks skyld, gjerne i forkant av en deilig soulsang om Barack på YouTube.

Opprinnelig publisert i MediaCom: Press (Januar 08)

Orange - A never ending story

Er Limahl og nynner i hodet ditt? Det engelske mobiloperatørselskapet Orange har satt en ny standard for lange websider. I forbindelse med deres Unlimited abbonement har de laget en kampanjeside som rett og slett aldri tar slutt.
I hvert fall har ikke jeg klart å komme til slutten for det om jeg i godt over minuttet lot musepekeren rulle seg nedover flashsiden.
Innholdsmessig er siden fylt med referanser til kampanjen; minispill, fakta, TV-reklamen og en god del absurditeter. Sistnevnte oppleves som helt nødvending for å understreke det meningsløse i å rulle nedover siden. Det er vanskelig å ikke se på dette som en gimmick for oppmerksomhet (ikke bare fra kunder, men media, forum og blogger). Kanskje er det greit, for det er ingen tvil om vanskelighetene rundt det å skille seg ut i mobilmarkedet. Siden har fått oppmerksomhet, de får fram poenget med abbonementet på en nyskapende måte uten at teknologien blir en hemsko.

Alikevel er denne uendelige siden ikke perfekt. Ingen liker å gå glipp av de siste 10 minuttene av en film, og det er nettopp det inntrykket enkelte vil sitte igjen med. Før eller siden gidder du bare ikke å rulle videre ned. Kanskje er det ikke så farlig, for Orange har for lengst fått fram sitt hovedpoeng.
Fra et teknologiperspektiv er siden innovativ og har du litt fasinasjon for flash og nyskaping, er et besøk obligatorisk. Never ending story - aaa-aaa-aaa.

mandag 7. januar 2008

Godt Brød med kundeservice som markedsføring

Godt brød har i flere år bygd sin profil på å lage økologiske bakevarer. Nesten alt er laget i butikk og de lager bakverk med skikkelig god smak. En ting Godt brød sjelden bedriver er markedsføring, noe jeg tror skyldes det enkle faktum at de får kunder via ryktebørsen.

Forleden var jeg i deres filial i Nydalen og så et eksempel på latterlig enkel markedsøring, og jeg mistenker at bakeren ikke så markedsføringsverdien i sin lille plakat.Så hvordan kan en simpel plakat om at mangelen på et essensielt produkt for å levere en forventet vare bli til god markedsføring? Fordi de fleste andre forretninger velger å holde eventuelle produktfeil for seg selv. Vi forbrukere er så vant til å bli forledet og har dermed en lav terskel for å oppleve en positiv selger kunde relasjon. I en verden hvor forventningen om å bli ført bak lyset er normen blir de enkleste ærligheter til et stykke markedsføring av ypperste kvalitet. Sjelden har jeg vært så fornøyd etter å ha kjøpt et brød. og det til tross for at jeg ikke fikk den varen jeg går litt ekstra for å få tak i.

Det store spørsmålet blir om denne plakaten hadde blitt satt opp hvis bakeren hadde vært utdannet på skolen tvers over gaten, BI... Lærer de viktigheten av å alltid fortelle sannheten til kunden? De har helt sikkert lært en matematisk formel for effekten av Word Of Mouth. De kunne gått ned til Godt Brød for å sett om teoriene holder vann i praksis.

onsdag 2. januar 2008

Markedsførere og saumentalitet

Inspirert av de mange oppsummeringene for 2007 tok jeg en liten tur på nett og der fant jeg en spennende rapport om hva markedsførere mente ville være avgjørende i 2008. Rapporten ble laget av Anderson Analytics og de utførte undersøkelsen blant 600 medlemmer av Marketing Executives Networking Group. Med andre ord skulle dette være kloke hoder vi burde lytte til.
Så uten videre avsporinger her er noen av de fremste markedsførerne i verden sitt syn på hva som er de viktigste Marketing Trends i 2008.
Den soleklare førsteplassen går til (trommevirvel): Marketing Basics.
Med 20% mindre oppslutning, men allikevel på soleklar andreplass finner vi søkemotor optimalisering.
På tredje ligger: Personifisering
Rett foran multikulturell markedsføring finner vi grønn markedsføring på henholdsvis fjerde og femteplass.
Deretter følger kollapsen i gamle media, viral, innovativ merkevarebygging, tidsmangel og nye media (les web 2.0 og nettsamfunn).

De samme personene ble også spurt om viktige demografiske trender (fullstendig uenighet om hva trenden var), om hva de leste (på topp fant jeg bare ledelsesbøker ingen om selve faget) og hvem de så på som marketingguruer. Gurulisten var ganske pussig for på topp lå selveste Seth Godin. Som fast leser av Godin (du finner lenke til bloggen hans på min favorittliste) er det ganske interessant å se hvor langt mange av oss markedsførere står fra våre guruer. Godin selv tror jeg ville bli ganske skuffet over å lese denne trendlisten da han har for lengst uttalt at demografi er tull og at markedsførere vil bli jobbløse om de ikke forandrer sine taktikker dramatisk. Kanskje denne trendlisten sier noe om hvor vanskelig det er å gjøre ord til handling?
Er det slik at vår risikovilje ovenfor egen arbeidsplass er så lav at vi faktisk er mer villig til sakte å bli utkonkurrert enn å risikere og gjøre dristige men feilaktige grep fra tid til annen? I så tilfelle kan jeg bare anbefale alle med en liten fanden i magen å hive seg over muligheten til å legge mer penger i gamblingpotten i digitale media, og nei det er ikke toppbanner på VG det siktes til. Lær så mye du makter av suksesser og tabber så fort som mulig, og vær klar til å kjøre dampveivals over konkurrentene. Kunnskap er makt, også innen markedsføring og de som er først ute får verdifullt forsprang på alle de som bare preiker, men vil helst vente litt med å gjøre store forandringer.

Hvis du var meg ville du satt fokus på følgende i 2008:
Behaviour Targeting er ikke nok, men sett dette i kontekst med andre måleverdier så kan du få en pakke av målgrupperedskap som gjør deg i stand til å treffe forbruker mer spisset. (Jeg lover å komme tilbake mer presist på dette temaet utover i året.)
Gå til handling. Hvis forbrukeren er aktive på nettsamfunn bør du også være det. Ikke med en firmaside men som forbruker selv. La kanskje Facebook være i fred, prøv ut flicker, tripadvisor og andre nettsamfunn med faktisk innhold. Hørt om podcasting? Last ned da vel. Vet du ikke hva Feeds er for noe? Skriv RSS i Google feltet og kom i gang.
Ærlighet og relevans. Den kanskje viktigste forandringen hva media angår er hvordan samfunnet vårt er blitt mer transparent. Det betyr at merkevarer blir straffet for å være påtrengende (tenk Jamba) og ikke minst fare med løgn eller holde tilbake informasjon (tenk Hydro). Den enkleste tilnærmingen er å være aktivt deltakende. Er det elementer ved ditt foretak som ikke kan publiseres gjennom tradisjonelle kanaler så er det kanskje på tide å opprette en blogg? Eller gjør som mange web 2.0 og spillbedrifter gjør, inviter potensielle brukere til å teste ut varen før den kommer i handel og lytt til tilbakemeldinger.

Er markedsførere dumme sauer? Kanskje ikke, men de er nødt til å virkelig ta seg sammen. Det er slutt på tiden for enkle trygge løsninger. Om du ikke har tenkt å være gjeterhunden eller hyrden må du i det minste være en bjellesau.
Hva tror du vil være viktig i et markedsføringsperspektiv i 2008? Kommenter gjerne, dette er et emne som blir til gjennom dialog.