mandag 27. oktober 2008

Battle Royale: Get A Mac Vs I'm A PC

I høst har det brutt ut en merkelig markedsføringskrig. Merkelig fordi den er mellom Microsoft og Apple og det er Microsoft som følte seg truet og har gått etter lille prinsen for å si at det er dårlig gjort at du ler av oss.
Egentlig er ikke dette rart hvis Apple hadde vært nummer 2 i kategorien, men de er knepent nummer 3 i USA og 4 eller 5 i Europa. Andeler på under 15% av markedet skulle da ikke være grunn til bekymring? Kan det rett og slett være at MSFT føler seg mobbet, latterliggjort og ikke finner seg i det lenger?
Tidligere i 08 fikk superbyrået Crispin Porter + Bogusky ansvaret med å få slutt på at designtølpene bak de skinnende metallikonene med eplelogo skulle få smake sure frukter. I et intervju med Fast Company sa Alex Bogusky at "Apple's done a really good job of repositioning Microsoft. We're merceneries. You can pay us to go after anybody."
Nå har Bogusky sittet på sin reklamemac lenge nok og laget et ekte leiesoldatprdukt.



Angrep er ikke alltid det beste forsvar. I hvert fall når den lille epleprinsen nærmest blir takknemlig for at reklamen gir ennå flere grunner til å harselere med den store kjempen.



Dette er en merkelig markedsføringskrig. Den lille leker med den store. Spørsmålet er om den lille blir for arrogant? De kan gjøre feil de også. De gjør feil stadig vekk. Ikke like store som Vista, men fortsatt feil. Og kan de bli så store i folks oppfatning at de ikke er stilige nok for innovatører? Foreløpig har ikke Crispin Porter + Bogusky klart å vinne mange supportere for sitt arbeid med I'm A PC. Men hvis det neste mykvaretilbudet fra Microsoft leverer på linje med hva konkurrenten tilbyr er kanskje ikke denne strategien så gal som den kan fremstå i dag.

Som en liten bonus har jeg funnet fram en reklame Apple kjørte i høst på New York Times sin hjemmeside. De gjør en bommert . Hvilken?



Lyd. Denne reklamen blir lite spennende uten lyd. Fortsatt er det slik at på arbeidsplasser er det ikke vanlig å surfe med lyd. Så mye sjarm har ikke reklamen at folk hiver seg over volumkontrollen. Bortsett fra lydtabben er den riktig så bra. Bruken av to mediaflater i interaksjon skaper god oppmerksomhet. Med litt kjappere vei til poeng og en løsning uten lydavhengighet kunne dette blitt et nøkkelplagg i høstkolleksjonen.

Dagens extratrekning: Mer godt Battle Royale stoff fra eplehuene finner du på denne You Tube kanalen med svært god frekvens på oppdateringer.

mandag 20. oktober 2008

Kan man reklamere for noe bedre på noe dårligere?

Vet du hvor mange reklamer du ser på TV som handler om hvor fantastisk bra det er med full HD TV og hvor lekre bilder du får ved å motta digitale TV sendinger? Det er egentlig ganske absurd for sannsynligheten er stor for at du ikke kan se disse reklamene på en skjerm som er god nok til å bli imponert. Hvis du skulle ha det, er det da mulig å friste deg til å skifte? Neppe.

Lurer du på hva jeg mener kan du prøve å nyte denne reklamen fra Pioneer.



Nå er det selvsagt litt bedre kvalitet på tradisjonell TV enn denne versjonen hentet fra YouTube. Men går det an å vise bilder som liksom skal være bedre enn hva du faktisk ser. Altså vise noe som er bedre på noe dårligere? Nei.

Heldigvis fins det flere måter å løse dette på. Her er tre:

1. Referer til muligheten til å se filmen i riktig kvalitet på en nettside. På nettet kan du kjøre på med full HD stort sett hele tiden, ergo vil reklamen bli bra der. Med litt flaks sitter seeren med en laptop i fanget (ser selv Stephen Fry i USA samtidig som jeg skriver) og har muligheten til å surfe rett inn til ditt vidunderkammer.

2. Dropp TV reklame, kjøp heller reklame på nett hvor du kan vise HD filmer. MSN for eksempel tilbyr dette. De fleste mediahus liker penger så skulle ikke forundre meg om det er mange andre du kan forhandle deg fram til HD visninger. Dette er min personlige favoritt og blodig opplagt.

3. Vær inspirerende i stedet for forklarende (eller desperat overbevisende). Når Canal Digital velger å vise meg close up av en idrettsutøver i slow motion blir ikke bildet skarpere uansett dramamengde. Det er fortsatt på min TV og jeg vet hva den duger til. Det første varemerket som slår meg som eksemplifiserende for inspirerende er Sony og deres Color Like No Other kampanje. Her er siste skudd på stammen. Kanskje ikke på høyden med ballene i SanFran men milevis bedre enn Kuro.



Nå er det nedgangstider så større og bedre er kanskje ikke like aktuelt på TV fronten. Lurer på hvordan TV reklamene for de nye 24 tommers LCD TV'ene som får bildet til å virke større enn noensinne kommer til å være. Nei, kanskje best å la være.

Kjenner du til andre eksempler på reklame hvor noe bedre selges med ett "dårligere" media er det som alltid bare å kommentere i vei.

onsdag 15. oktober 2008

Sol Guru, kan jeg tagge her?

Sol har laget en forumbasert kunnskapstjeneste hvor medlemmene får poeng ved å dele kunnskap. Jo flere poeng, dess bedre status. Hvorvidt dette har en fremtid skal ikke jeg mene noe om akkurat nå.
Kampanjen for å markedsføre tjenesten er ganske morsom og full av annerledes eventorientert reklame. I magasinet Kampanje omtales det som norgesrekord i stuntreklame fra byrået Dist. Blant annet fant man utenfor et kjøpesenter et knust flygel med en dukke under og spørsmål om Hva er karma. Artig.
På vei ned mot Oslo sentrum har Sol Guru fått dekorert en vegg med følgende bilde.

En drosjesjåfør kunne fortelle meg at han hadde sett en rekke personer som hadde stoppet opp og tatt bilde av veggen. Og enhver avsender av reklame drømmer om akkurat dette. At den skal bli lagt merke til og gjerne bli snakket om.
I utgangspunktet er tagging ulovlig, men mange unge i dag er positive til gatekunst og god grafitti. Tagging er majoriteten av oss alikevel i mot. Stiller de feil spørsmål i sitt forsøk på å vekke oppmerksomhet?
Når man prøver å være på kanten, ønsker å fremstå som dristig og/eller provoserende er det alltid en risiko for å falle igjennom. Ville ikke Sol guru vært tjent med å ha fyllt grafittien med tydeligere innhold. Per nå er dessverre dette bare et rop om oppmerksomhet. En kortvarig uklar beskjed.
Derfor er det gledelig å vise hvordan dette kunne vært gjort annerledes og slik jeg ser det, bedre. Det er en radiostasjon i USA som står bak reklamen og de stiller spørsmålet Kunst eller vandalisme? Med andre ord substans i innhold.
(Det er kanskje lov å stille spørsmål om Sol Guru har bedrevet plagiat?)


Markedsførere har et ansvar når de ber om din og min oppmerksomhet. Billige triks holder ikke for å bygge en relasjon. Relasjoner skapes gjennom dialog. Velger du å være dristig bør du sørge for at det er en tyngde og troverdig innhold bak det. Har du ingen plan med oppmerksomheten du har fått rettet mot deg vil det ikke føre til langvarig suksess.
Forøvrig. Bare noen hundre meter fra gurugrafittitaggen finner man Hausmaniabygget. Der er hele byveggen fylt med “ekte” grafitti.


Spesielt flott er dette eksempelet på gatkunst fra samme bygg.


Laugh now, but one day we'll meat at mcdonalds.
Jupp, innhold er ikke dumt...

mandag 6. oktober 2008

3 sitater enhver digital markedsfører bør pugge

Det er på sin plass å være litt alvorlig. Verdens økonomi er på felgen, reklame har dramatisk mindre effekt i dag enn på 80 tallet og noen vil ha tilbake dobbelkneppdressen i motebildet.
Så mye for alvorligheten. Nuvel. Tygg uansett på følgende 3 sitater (publisert høsten 2008).

Consumers are no longer one set of tastes and preferences. They are a bundle of them. We should segment this consumer the way we segmented markets some years ago. Markets aren't monolithic. Consumers aren't either.
Grant McCracken forfatter av Transformations: Identity Construction in Contemporary Culture.


We must engage with individual people, reaggregating consumer audiences based on their passions (think moms, travellers, dog owners)...we can connect with people in the short term and develop relationships that turn buyers into advocates for the brands we serve.
Laura Desmond fra Starcom MediaVest

Lego is so wonderful nostalgic. As an only child Lego and I had lots of good times together when I was younger. My parents spoiled me with Lego blocks as a kid. I had like Lego worth at least a half Chanel bag. That probably explains why I've became such a geek.
Fra bloggen til Natalie 21 år bosatt i Oslo.

Google Lego 50th Anniversary Inspiration

Skulle det fortsatt være uklart hva markedsførere må innføre umiddelbart? Evnen til å lytte til hver og en av oss som kjøper og mener noe om hundrevis av merkevarer. Og ikke minst forstå hva en målgruppe er i dag. Opererer du fortsatt med 18-35 år, med et sted fullt av spenn og huet under armen som målgruppe MÅ du ta grep.
Natalie er nostalgisk til Lego. Jeg har planer om storinnkjøp av Lego til et lite hobbyprosjekt jeg har begynt å plundre med. Og min nevø på 3 år synes klossene har fabelaktige farger og har ikke tenkt videre over Lego enn det per dato. Prøv å forklar meg hvordan du som markedsfører kan snakke til oss alle tre samtidig?
Her er et lite tips: Ikke tenk på alder og inntekt. Se på hva som trigger vår fasinasjon for produktet. Se hva slags historier vi skaper med produktet. Og når vi snakker til deg så bør du værsågod å lytte.
Hvis du har lyst til å gjøre en artig lytt? Ta en tur til Flickr og søk på Tag's med Lego. Tror du skulle ønske du jobbet med den merkevaren nå..

Jeg lover å komme mer omfattende tilbake til dette temaet utover vinteren. I mellomtiden, tenk litt på disse sitatene. Så tar vi en diskusjon når kulda for alvor har satt inn.