tirsdag 25. november 2008

Elf Yourself fra OfficeMax er tilbake

By popular demand som de sier i USA er tidenes kanskje mest virale filmproduksjon tilbake.


For de som ikke skulle kjenne til Elf Yourself fra Office Max kommer et raskt tilbakeblikk. Office Max er en kjede hvor du får kjøpt alt du trenger til kontoret, inkludert hjemmekontoret. Litt som Binders i Norge. Kjedelig kjede med andre ord. Men Office Max er ikke kjedelige. De lager applikasjoner til iGoogle, viralfilmer med humor og ikke minst står de bak Elf Yourself.
Dette er tredje året hvor de lar oss plassere våre mer eller mindre tiltalende hoder i musikkfilmer hvor vi får en moderne amerikansk alvekropp og kan ønske våre venner og kjente en god høytid med absurde videoer. Mer enn 10 millioner mennesker har vistnok laget en Elf Yourself video.
Og i god tradisjon under mottoet Sharing is Caring har jeg pinlig nok laget min egen video. Det heller pinlige men litt morsomme resultatet finner du her.



Det er ingen tvil om at dette har en sjarm og jeg forstår godt at dette har en såkalt viral effekt. Det interessante fra et markedsføringsperspektiv er at produsenten JibJab krever 4 USD for at jeg skal kunne laste ned filmen til odel og eie. Pussig nok finner jeg dette nesten OK. Fordi at du kan også embedde (lime inn snutten) direkte fra kampanjesiden, og spre ditt muntre budskap uten å ha den originale filmen.
Office Max har opplevd at en markedsføringsaktivitet har gått fra å være nettopp det til å bli et fenomen. Styrker dette merkevaren eller blir dette en jippo som de mange desperate julekalenderene vi ser i Norge? Sjarmerende, tja, merkevarebyggende, nja. (Høflig sagt...).
Office Max har gjort et grep som gjør at dette faktisk får en markedsføringsverdi og det er epost. I etterkant av at man registrerer seg for å lage denne latterlige alvevideoen mottar man en epost med rabattkupong til deres butikker. Ergo klarer de å knytte jippo opp mot å lokke kjøpsfoten mot butikk.


Det er ikke alt ved denne kampanjen som er perfekt, men det er alikevel verdt å se på et par punkter.
Med gode nok produksjonsverdier og lettbeint tiltalende innhold kan du spre oppmerksomheten langt forbi dine tiltenkte mål. Og hvis du først har klart å skape en kobling mot en potensiell kunde så sørg for å gi denne en takk for deltakelsen. Og det har Office Max klart.
Med ønske om færre julekalendere neste år i Norge. God førjulstrid fra Nidde.

Oppdatering: Etter 3 uker var det laget 57 millioner Elf videoer. Må vel kunne sies å være et latterlig bra tall.

tirsdag 18. november 2008

Toshiba ypper seg mot Sony med Upscaling

For kort tid siden skrev jeg om man kan reklamere for noe bedre på noe dårligere med fokus på digitale TV'er som reklameres for på analoge nett og fjernsyn.
Passende nok glimter Toshiba til med å lage en kampanje hvor de har laget en TV reklame for Toshiba sin nye teknologi som fungerer ganske bra. I hvert fall når det kommer til å si at Toshiba har teknologi i sine fjernsyn som forbedrer til og med dårlige bilder. Upscaling er en god differensiator.
De gjør det ikke gjennom å vise teknologien (takk og pris) men ved å lage en video som har fått god nettspredning. Ikke så rart for denne slår an hos ungdommen tror en gammel gubbe fra bygda Oslo (meg altså...).



Dette er utvilsomt en flott og severdig TV reklame. Over 400 000 visninger per dato på YouTube alene.
Så langt så bra. Dessverre faller kampanjen fullstendig sammen når du kommer inn på kampanjesiden. Her ser det ut som om reklamegutta i London har blitt for opptatt å kose med seg selv og sitt opphøyde selvbilde. Trist og se den totale mangelen på interaksjon og videre fordypelse. Her var det tydelig mangel på innsikt i oss, publikum sin opplevelse av produktet og siden.
Det er alltid en fare at man som markedsfører investerer så mye i en del av produksjonen og ikke minst blir så opphengt i den at man glemmer helheten. Dette er farlig. Opp i all teknologien har byrået glemt å gi meg muligheten til å bli bedre kjent med Upscaling på en smidig måte.
Synd, for de var virkelig på gang. Ned som en skinnfell eller er jobben helhetlig knallgod? Kom gjerne med synspunkter.

mandag 10. november 2008

ICA danser seg til økosuksess

Du har kanskje sett den nye TV reklamen til ICA hvor Marius har laget en økodans? Da har du kanskje lagt merke til at sluttplakaten reklamerer for at du kan lage din egen økodans, og et raskt søk i bloggsfæren antydet at mange hadde latt seg inspirere.
ICA har ikke bare hyggelige karakterer i reklamen, deres markedsjef Christian Erga, var også imøtekommende ved å dele litt informasjon om kampanjen. Men først kan du se meg i fyldig utgave gjøre økodansen på kampanjesiden.



Christian kunne opplyse at de bruker det svenske byrået King til å lage sine kampanjer.
Har det vært godt besøk på siden?
- Ja, kampanjesidene har vært svært godt besøkt med ca 300.000 etter de første tre ukene. Det som også har vært viktig for oss er at mange har også faktisk gått videre til ica.no for å lese mer om produktene.

Er denne kampanjen rettet mot yngre målgrupper, eller er det generelt om å øke oppmerksomhet mot kategorien øko?
- Primært så er kampanjen laget for å skape oppmerksomhet rundt vår nye serie med økologiske produkter. Vi kunne lagd en lik kampanje som "alle andre", men følte at vi ønsket å gjøre det litt morsommere og skape litt mer oppmerksomhet.
Christian kunne videre informere at de nærmer seg 250 000 økodanser og at de underveis gjorde kampanjen mer "facebook" orientert ved å legge til en spesifikk knapp for dette. Dette er et eksempel til etterfølgelse. Evnen til å snu seg raskt for å forbedre matriell er noe vi alle kan bli bedre på.
Et element jeg savner er muligheten til å lime inn filmen på blogger og lignende. Filmen inneholder klare I Love Eco elementer så i mine øyne ville den fungert som gratisreklame, men siden dette tydelig har blitt en suksess uten, kan man vel ikke si at ICA gjorde en direkte feil.
Pluss i boka for sømløs teknisk løsning, bruk av humor i forbindelse med økobudskap og godt integrert i den totale kommunikasjonen til ICA.

Kampanjen er forøvrig også blitt plukket opp av den internasjonale reklamebloggen Adverblog.
Nok snakk, gå og kjøp økomat.

søndag 2. november 2008

Quantum of Solace på iGoogle

James Bond er tilbake! Quantum of Solace har dratt i gang det svært omfattende markedsmaskineriet til Bondserien. Det er ikke de vanlige PR sakene og store bussplakater dette innlegget handler om, men derimot om en uskyldig liten gadget iGoogle brukere kan glede seg over.
Hvis du ikke kjenner til iGoogle (evnt konkurrenten Netvibes) kommer det noen argumenter for hvorfor prøve det lenger ned.
Bond. Det finnes ikke tvil om visuelt utrykk rundt hver enkelt lanseringer. Farger, bilder, fonter osv er ekstremt planlagt. Godt planlagt synes jeg om Quantum of Solace. Dessverre er mye av materialet utformet for å si til deg at nå skal du på kino, ikke noe deltakelse i Bondopplevelsen før du sitter på kinoen her nei.
Derfor var det desto mer gledelig å se at det var kommet gadgets (applikasjoner el widgets kalles det gjerne også) for den nye filmen til bruk på iGoogle. Og det beste var at det ikke fantes så mye som en logo å spore. Noe som ikke trengs heller. For velger du å skifte fra et tema til et annet på din unike iGoogle side har du gjort et aktivt valg. Du har enten hørt om eller søkt etter noe med Bond. Derfor likte jeg veldig godt dette tydelige Bondske, men diskret temaet for Quantum of Solace.
Etterhvert kom jeg over en gadget som skulle spille trailere og alt annet vedrørende Quantum Of Solace. Det gjorde den ikke, og når jeg begynte å se nærmere på hvem som hadde laget disse ble det klart at høyst sannsynlig er de ikke offisielle.


Det er plenty av andre 007 gadgets tilgjengelig (Bond posters through movie history etc) men ingen virker offisielle. Ville det ikke vært en god ide å bruke litt tid på dette området? Det er faktisk tilfelle at dette ikke koster noe for produsent bortsett fra produksjonskost. Google krever ikke penger for at du skal lage gadgets eller themes. Og plasserer en kunde en merkevare på sin startside snakker vi bonding på linje med gutter på jakt.


Men kjenner du ikke til iGoogle og Netvibes er det best å starte med å bli kjent med disse personlige startsidene for internett. Personlig har jeg og iGoogle 30 minutter sammen hver morgen hvor jeg går igjennom 30+ poster/nyheter uten å bevege meg vekk fra siden. Ganske effektivt. Jupp, la nettet komme til meg. Få deg en konto på et av disse stedene. Fyr opp en Google Reader funksjon. Lær deg å utnytte RSS for alt det er verdt og boom du har effektivisert surfingen din dramatisk. Dessuten er dette såkalt cloudcomputing. Alt ligger på nett så det spiller ingen rolle hvilken datamaskin du surfer på.
Kanskje det kunne vært på sin plass og lage et eget innlegg om dette? I mellomtiden klarer nok en teknokrat å sette opp dette på egen hånd.