tirsdag 26. mai 2009

Brød og død og sånt

Advarsel. Analoge observasjoner i denne posten.

For fiskeglade mennesker har et landemerke på Youngstorget forsvunnet. En fiskebutikk med titalls år med erfaring må stenge grunnet bl.a omfattende moderniseringskrav fra Matilsynet. Dette er jo bare håpløst og Vetle Lid Larsen kommenterte hvor skamfullt dette er for det norske samfunn i Aftenposten (desverre er ikke hans kommentar publisert på nett). Bildet under er den egentlige årsaken til at fiskebutikken omtales på Norvegiasyndromet.

Er det slik å forstå at vi ser en ny reklamenisje her? Med vår tids økonomiske turbulenser er det mange lokaler som står ledig. Strengt tatt er deres fasader potensielle reklameflater. Kan kanskje eiendomsbaronene tjene litt på de ledige lokalene ved at en smarting setter i gang salg av tomme butikkvinduer.
På mange måter høres dette skrekkelig ut i mine ører, men samtidig, det burde vitterlig være mulig å gjøre business ut av dette. Anyone up for grabs?

Ballongkrigen mellom Elixia og SATS har blitt behørig omtalt her ved tidligere anledning. Da bilder kan si mer enn tusen ord ber jeg vennligst oppmerksomheten rettes til bildet tatt nylig ved Stortorvet i Oslo.

Hva er det de prøver på? På et eller annet tidspunkt må disse kjedene forstå at differansiering ikke dreier seg om fargevalg men om unikt innhold.

Her et par tips for treningsentre.
- Mange unge menn liker ikke dunkdunkdisko. Hva med å spille rock en kveld i uka. Guttekveld rett og slett. For oss med hår på brystet og litt ekstra flesk rundt vommen.
- Mange innvandrere trenger spesielt tilrettelagt trening (kleskoder m.m). Høres ikke dumt og vurdere spesialtrening for denne problemstilingen et par timer i uka heller.
- Eller hva med inspirerende innhold på TV apparatene i stedet for Hotel Caesar (eller hva det nå heter). Gode sportsdokumentarer som inspirerer.

Nylig hadde mitt lokale SATS senter foredraget Fra kjukkas til kjekkas. Lysende bra. Bare så synd at de ikke klarte å sende mail med info til medlemmene.

Nuvel. Poenget er altså at differansiering for en merkevare må være mer omfattende enn overfladiske elementer som farge og design. Du er rett og slett nødt til skape innhold som er unikt. Er du dyktige klarer du til og med å skape et temporært monopol hvis ideen er god nok. Slikt blir det biz av.

tirsdag 19. mai 2009

Din tid er verdifull

...derfor er dagens post kort og konsis. Også fordi en baby krever mye tid om dagen som fører til irregulær digital aktivitet.

I dag er en av våre viktigste ressurser som individer, tid. Mengden media som konsumeres (5t+ per døgn) krever mer tid, til tross for multitasking en masse. Jobben krever vistnok mer tid (pussig egentlig med tanke på at vi har kortere arbeidsuke enn noensinne, men avisene sier i hvert fall så). Familien har blitt et tidsluk. Våre nye halvguder er barna. Utfordringen er selvsagt stor for markedsførere for å få tillatelse til å snakke til eller, ennå bedre, med oss.
Nylig la jeg merke til en bank som har en kampanje hvor de opplyser om at de nå har satt av tid til meg på bl.a busstopp i Oslo (hvor jeg forøvrig kaster bort tid litt for ofte..).

Jeg gjentar: Banken hadde satt av tid til meg.

I dag skal alle markedsførere vite at det er ikke merkevarer og bedrifter som bestemmer om de har tid til oss. Det er vi forbrukere og vår hektiske hverdag som vurderer hvorvidt vi har tid å sette av til produktet/ tjenesten.
Det finnes ingen måte å unnskylde denne type arroganse.
I dag må reklame og annen kommunikasjon klart antyde en verdiproposisjon hvor du og jeg som forbruker får noe av egenverdi tilbake ved å gi tid til produkt/tjeneste.
Produkt x (Personlig verdi = 0) = 0
Produkt x (Personlig verdi = 1n) = Verdifull forbrukertid


Flickr CC Throwthedamnthing.

Hvis du lurer på hvordan dette med tid og kommunikasjon kan gjøres smart kan du jo ta en titt på en Gulltagg vinner, Sekunder for Leger uten grenser fra Dinamo, omtalt her.

søndag 3. mai 2009

Flasketuten peker på Island

Til tross for en elendig økonomisk situasjon har ikke reklamen forsvunnet fra sagaøya. Det viser seg at folk fortsatt handler. Spesielt drikkervarer. Det er en kjensgjerning at når vi mennesker ikke har det tipp topp har vi en tendens til å ty til flaska. Ikke rart at islandske myndigheter velger å kjøre en holdningskampanje vedrørende drikking akkurat nå.
Jeg skal ikke engang forsøke å mene noe om hvorvidt kampanjen er god utifra et holdningsperspektiv. Det er derimot den kreative digitale løsningen som fortjener ros. Flasketuten peker på.
Hvorfor er dette bra? Hvis man tar utgangspunkt i hvor vanskelig det er å lage bannere som intuitivt klarer å formidle interaksjonsforståelse, er det vanskelig å si at dette er en dårlig ide. Til og med uten språk er denne løsningen 100% opplagt. Du skal spinne flaska.

Når du har gjort det får du se utfallet av dårlig drikkekultur. På et tilfeldig sett. Dette understøtteter problemet med feil bruk av alkohol. At dine valg kan få tilfeldige og tragiske konsekvenser. Dette elementet kunne helt sikkert vært gjort ennå bedre, men med tanke på at du aldri trenger å forlate nettsiden du ser annonsen på for å ta med deg budskapet er det vanskelig å sutre for mye.





Tilbake til språket. Her er et tips til alle som jobber med design og kommunikasjon. Hvis det du formidler er forståelig til tross for at det står skrevet på et uforståelig språk er du inne på en virkelig god visuell løsning. Nettet er først og fremst bygd på interaksjon mellom nett og bruker. Denne bør være så visuelt forståelig som overhodet mulig. Kort oppsummert. Trenger du å skrive "klikk her" har du gjort en dårlig jobb. Leseren bør umiddelbart forstå at det er meningen at man skal klikke eller gjøre en form for interaksjon.

Et siste hjertesukk hva dette angår. Siden jeg har tilbragt flest av mine yrkesår innen spillbransjen lærte jeg i det minste et par smarte ting hva brukergrensesnitt og interaksjon angår. Spiller du ikke spill er det bare en ting å gjøre og det er å begynne umiddelbart. Ikke bare fordi det er gøy, men fordi du kan lære usedvanlig mye om å skape intuitive løsninger. Hvor gøy er et plattformspill hvis det må stå forklaringer på hvordan du skal komme videre hele tiden? Ikke moro. Alvorlig talt. Begynn å spill. Islendingene gjør tydeligvis det. Sannsynligvis er det det smarteste man kan gjøre når det er så mye negativt rundt en.