torsdag 24. juli 2008

Freecording med Canon

For ikke lenge siden kommenterte jeg at ofte blir ikke gode internasjonale kampanjer lokalisert. Et eksempel jeg trakk fram var Canon, og sannelig slår de ikke tilbake umiddelbart med en godt lokalisert kampanje. Men det viktige med denne kampanjen er hvordan Canon posisjonerer seg vekk fra konkurransen innen videokamera på en glitrende måte.
Canon har laget en kampanje om noe de kaller Freecording. Freecording er å filme med et annet perspektiv enn man vanligvis gjør når man lager hjemmesnekra opptak. For denne amatøren var det uvanlig inspirerende å se filmene de hadde laget hvor de viste eksempler på hvordan filme med annen vinkel gjør opptakene mer spennende for både produsent og seer.


Kampanjesiden gjør rett og slett interessen for å filme sterkere, og det er en glitrende måte å skape engasjement og historiefortelling mulig for potensielle kjøpere av Canon sine kameraer. Denne bloggen beviser jo det. som de selv sier: Freecording er en metode vi kan bruke for å fange inn den visuelle verdenen rundt oss på vår egen måte, med vår egen stil og med vårt eget syn.
Hva kan vi lære?
Fokuser på å dele inspirasjon og kunnskap som vil lede til engasjement. Ved å inspirere kunde til bruk av produktet øker sannsynligheten for kjøp.
Hva kan vi gjøre bedre?
Gjøre innholdet på kampanjesiden delbart. Ingenting hadde gledet meg mer enn om jeg kunne postet en av filmene her, men det er det ikke lagt opp til. Stort minustegn.

På samme måte som JetBlue gjorde med Jetting har Canon hevet seg over kategorien med denne kampanjen. I stedet for piksler og annet teknisk mas dreier dette seg om å lage en ny kategori, hvor de gir meg muligheten til å fortelle de som måtte orke å høre på maset mitt om hvor morsomt det er med Freecording og at Canon ga meg tipsene. Filmer du? Da bør du prøve Freecording.
Ikke bare var kampanjesiden lett å manøvrere og bli inspirert av men bannerne var enkle og effektfulle i designet. Utrolig men sant klikket jeg faktisk på dette banneret fra en side på Aftenposten.no.
Legg merke til godt men diskret plassering av logo i banneret. Logoer er ikke farlig, det gjelder derimot mottaker av budskaper å ta en avgjørelse om det er noe relevant for han eller hun som blir kommunisert. (Under forutsetning av det er en velkjent merkevare.)
Har du en merkevare hvor du er en av mange er det et spørsmål du må stille deg selv snarest mulig: Hva kan jeg gjøre for at mine potensielle kunder/ brukere skal kunne snakke om meg på en inspirerende og engasjerende måte? Finner du ikke svaret på det blir det en ubehagelig framtid.

torsdag 17. juli 2008

Inspirerende IKEA kampanjer fra... jupp, Sverige.

Svenskene lager generelt sett mer spennende nettmarkedsføring enn hva vi ser i Norge. Sånn sett var det flott at Mediafront stakk av med en løve for sine SOL bannere i Cannes i sommer, men den var vel heller unntaket som bekrefter regelen enn en tendensindikator. Pytt sann, det er ikke så farlig at söta bror er så flinke. Så lenge norske byråer ser det som en utfordring til å bli stadig bedre.

I mellomtiden er det bare å følge med på Forsman & Bodenfors og se hva de gjør for IKEA. Tidligere har de laget løsninger hvor du ble tatt med på en 3D reise inn i kjøkkenet. Den nye kampanjen for garderoben bærer likhetstrekk, men her skaper de engasjement gjennom musikk og bevegelse. Det vil si at karakterene på skjermen sine bevegelser blir påvirket av hvilken musikk som spilles. Det ligger en del låter klare på kampanjesiden som er kule nok, men det at du på uhyre enkel måte kan laste opp din egen musikk og se deres bevegelser forandre seg er prikken over I´en. Sømløst integrert tror jeg vi kan si uten å overdrive.


Personlig synes jeg kampanjesiden leverer på å vise garderobeløsningene til IKEA. Så da er det vel bare å bli med inn i garderoben her.
Så til Spania. SCPF har laget en svært sjarmerende TV reklame for IKEA sine kjøkken. Igjen dreier det seg ikke om Løp og kjøp, men om å bli inspirert. At kjøkkenet er et samlingspunkt i hjemmet er en sannhet i de fleste land bortsett fra Frankrike (de spiser ute) og det klarer denne reklamen å utrykke på få sekunder. Godt håndtverk med andre ord.



PS Det vil nok være litt lavere/lettere aktivitet på bloggen i sommer da båtliv, fotografering og annet har presedens. Noen av disse hobbyene blir publisert på min mer private blogg og på min Flickr side hvis det skulle være av interesse.

mandag 7. juli 2008

Krigersk suksess på MSN med Battlefield og Hancock

Jeg har flere ganger skrevet nedsettende om verdien av et klikk på et banner, og regner med at jeg kommer til å gjøre det mange ganger i framtiden også. Grunnen er såre enkel. Verdien er ikke målbar i forhold til om mottaker har blitt påvirket (positiv el negativt) av budskapet.
Hvem var det som tok rollen som allviter og sa "banner har kun en funksjon og det er å lede deg til en kampanjeside. Halleluja!"? Derfor er det med stolthet og glede og trekke fram hele TO (2) kampanjer samtidig (trommevirvel er på sin plass) som fokuserer på engasjement uten å klikke meg vekk fra siden jeg koser meg med.
TrrrrrTrrrrTrrrr (trommevirvel på latinsk)

Numero 1: Battlefield Bad Company.
Spillet fra EA har som vanlig fått utviklet en kampanje fra eminente W+K og kampanjen er lokalt tilrettelagt av svenske Music Bay. Flinke folk hele veien altså. Bør kanskje nevne at jeg har jobbet for EA og at de to andre selskapene har jeg et aktivt (jobb)forhold til. Bare så min totale objektivitet i denne sammenheng er 100% opplagt...
Battlefield henvender seg til en spillentusiaster og kjenner kjernemålgruppen godt. De vet også at merkenavnet har en høy status blant spillere og at en lanseringskampanje først og fremst skal fortelle at en nyhet er her. Før jeg skriver noe mer bør du se Bad Company i full aksjon her for å se hvordan denne kampanjen er løst i praksis.
La du merke til at bannerne ikke oppfordret til videreklikk. En såkalt mouseover setter i gang en handling mellom bannerflatene som forteller deg en historie. Historien bak spillet. Intet mindre enn knallbra. Under forutsetting at du vet hva spill er for noe (hvis ikke er ikke denne reklamen av interesse i utgangspunktet). Uten å gå i detalj på resultatet av kampanjen er tallene fra MSN (hvor kampanjen har gått) rett og slett strålende. Enten så er nordmenn usannsynlig vimsete i sin museføring, ja på grensa til fullere enn en norsk cruisekaptein i karibien, eller så er det tydelig at mange fører musen mot interesseområdet på en webside. La oss anta at ikke fylla har skylda, noe som tyder på at interaksjonen mellom kunde og produkt i dette tilfellet er mer enn 10 ganger så høy som en såkalt bra clickthrough kampanje.

Number Two: Hancock
Fått med deg pinlige lokaliseringen av plakaten til filmen Hancock med Will Smith? Det er klart at vi trekkes mot kinostolene når Will speiler seg i Holmenkollen for det om hoppbakken ikke er med i filmen.
Bortsett fra det er kampanjen for filmen på MSN spennende. Igjen er det et banner som oppfordrer til interaksjon. I dette tilfellet har de til og med lagt inn et minispill i banneret. Test om du liker banneret på denne lenken. Personlig fant jeg spillet litt merkelig da jeg ikke var klar over at Hancock handlet om hval, men her kan det jo tenkes at jeg ikke er i målgruppen. Er det hval i filmen?
Uansett synes jeg det er en smart måte å skape engasjement hos potensielle kunder uten at de må forlate siden de er på. Og det tar meg tilbake til innledningen.
Disse kampanjene måles ikke i klikk, deres verdi ligger i engasjement. Til tross for at det er et teknisk slit for de som tracker kampanjer av denne type er det særdeles givende når man ser resultatene. Og det eneste grunnlaget man til slutt sitter igjen med er da hvorvidt kampanjen klarte å skape forventet omsetning eller over forventning, uavhengig av ett kampanjelement, men basert på helheten i kampanjen.
Kanskje noe å tenke på før du begynner å vurdere hva du skal måle og i forhold til hva (enkeltmedia eller totalt) for neste kampanje?