mandag 22. desember 2008

Guide til Blogging - 10 tips for å lage en god blogg

Til tross for at blogging er et utbredt fenomen finnes det få norske nøytrale guider til hvordan lage en blogg. Her er noen gode grunnleggende tips for hvordan lykkes med å lage en blogg. Listen er inspirert av tips jeg selv har fått/ erfart/ lest siden jeg selv begynte å blogge.

1. Finn et publiseringsverktøy som dekker dine behov.
Wordpress, Typepad eller Blogspot er de mest kjente. Har du litt kjennskap til design og HTML er Wordpress et sted hvor du har gode redigeringsmuligheter. Er du derimot som meg, best på å synse, kan Blogspot være et bedre alternativ da dette kan legges til din eksisterende Google konto og er særdeles intuitivt. Det finnes også et norsk alternativ i form av Blogger. 

Finn din mal. Alle publiseringsverktøy har ferdig designede maler. Velg din favoritt. Husk å tenk fram i tid. Passer malen for mer enn i morgen? Lek deg litt fram og eksperimenter med å legge til apps/widgets.

2. Bruk Google Analytics, verktøyet som forteller deg alt om besøket/trafikken på bloggen din. Når du registrerer deg får du med en gang en god forklaring på hvordan GA fungerer. Et verktøy som forteller deg sannheten om dine besøkende. Og det er gratis! Dette hjelper deg med å fortelle hva folk søker på for å finne bloggen din og hvor mange sider de leser med mere. Et must.

3. Når du nå først er i gang med å legge til Google verktøy. Enkelte bloggerverktøy tillater annonser fra tredjepart. Som for eksempel Google Adsense (typepad har sitt eget). Skulle du få tusenvis av besøkende kan dette bidra til vekslepenger. Bare ikke tro at du blir millionær til tross for at enkelte medier rapporterer om slikt. Ingen blir millionær i Norge av annonseinntekter på en blogg. Men med litt flaks kan det dekke en weekendtur.4. Sett opp en liste over temaer du vil skrive om. Jo mer konkret/spesialisert jo bedre. Dette er viktig av flere grunner. Først og fremst er tydelig tematikk med på å få faste lesere. Det er få som vil finne det spennende om lese om katten din en dag, for neste dag høre din mening om Stoltenberg. Da blir det bare dine nærmeste venner som besøker deg. Prøver du å dekke over for mye blir det bare kaos.

Food heaven

5. Alle innlegg må få Tags (merker). For at denne listen skal bli ryddig er det en fordel om du kan beskrive innholdet i dine innlegg med enkeltord som passer for mer enn bare ett innlegg. Dette gjør det enklere for søkemotoren å kategorisere innholdet på siden din. Denne bloggen for eksempel handler om markedsføring noe taglisten bærer tydelig preg av.6. Lenk til du blir blå. Skriver du navnet på et merke el. kilde så (hyper)lenk til hjemmesiden deres. Teoretisk eksempel: Dette bildet fant jeg på Flickr. Det er også vanlig å lage en lenkeliste på blogger man leser. Dette er en høflig gest som ofte blir gjengjeldt. Jo flere inkommende lenker du har, dess mer sannsynlig får du lesere.

Kommenter. Ikke på din egen blogg men andres. Ved å ha saklige meninger på andre sine blogger kan du referere til egne artikler med lenker som kan gi nye besøkende til din blogg. 7. Stadig flere verktøy spionerer (på en snill måte) på bloggen din. Sørg for at du blir pinget (sender et signal om at du har publisert noe nytt) av sider som Twingly, Kudos (norske), Technorati og lignende. Opprett umiddelbart en konto hos Twingly og legg til en pingkode for automatisk oppdatering. Merk at hvis du lenker til oppslag i for eksempel VG og Dagbladet kan dette sørge for at bloggen din havner på en lenkeliste under artikkelen som følge av dette. Slikt kan det bli besøk av.

8. Ikke stjel. Vær klar over at opphavrett og åndsverksloven gjelder på internett også. Det kan være nyttig å lære seg forenklede opphavsrett-lisenser som CreativeCommons for å beskytte og ikke minst dele innholdet ditt. Bilder jeg legger ut på Flickr kan hvem som helst bruke, men min CC lisens sier at de ikke får lov til å bruke de i kommersiel sammenheng.
Hvis du synes noen har skrevet noe bra et sted er det OK å sitere et par setninger, men resten bør refereres til gjennom en lenke. Det er ikke uten grunn at WWW heter verdensveven på annerledesnorsk (nynorsk).9. Vær tålmodig. En blogg blir ikke populær over natten. Ved å følge tipsene her kan jeg garantere at du har tatt et langt skritt i riktig retning for å redusere tiden før du blir lagt merke til. Husk at hvis du skriver om noe “alle” andre skriver om kan det være vanskelig å nå gjennom støyen på søkemotorer men hvis du derimot skriver godt om noe smalt kan dette gjøre dette lettere å nå opp. Selv får jeg mye besøk på min private blogg Volvur fordi at jeg la ut en oppskrift på sjokolademascarpone dessert. Sært? Ja, men siden mange liker mascarpone og sjokolade og det finnes få oppskrifter har det resultert i masse besøk, spesielt fra USA. Dette fungerer klart best hvis du skriver på engelsk.

10. Publiser jevnlig. Ingenting sier useriøs mer enn ujevn publisering. Ikke lag 20 innlegg en uke for deretter å gå i hi den kommende måneden. Finn en frekvens du kan leve med. Prøv også å sett deg inn i leseren sin opplevelse av bloggen din. Vil de vite hva du spiste til frokost, eller ønsker de å høre en mening om et konkret tema. Hvis ikke bloggen er veldig personlig bør du unngå å skrive om privatlivet ditt. Bare fordi enkelte har blitt poppe på grunn av det betyr ikke at dette er smart.Til slutt. En blogg har ingen funksjon hvis den ikke gir forfatteren noe glede. Ikke skriv for berømmelse. Skriv fordi du har noe på hjertet som du vil dele (å dele er å glede). Bare husk å tematiser det.Denne guiden er en redigert versjon av en artikkel første gang publisert på MSN moteblogg 08 (forfattet av meg).
Lykke til.

9 kommentarer:

Sunde sa...

Dette var utrolig lærerikt.

Anonym sa...

Tusen takk for retningslinjer. Har satt opp egen blogg nå, og håper jeg får utnytten den til det fulleste:)
ELISABETH

Aimar Niedzwiedzki sa...

Å dele er å glede:-)
Godt å høre at jeg kan være til hjelp og inspirasjon.

Marita sa...

Tusen takk for ryddige tips og en fin oversikt! Det fins så utrolig mange bloggetips der ute, men denne var nyttig for en ny blogger :)

Aimar Niedzwiedzki sa...

Bukker og takker Marita. Lykke til med bloggingen din!

Anonym sa...

Takk for gode tips.

I need it :)

http://heltvilt.blogg.no/

Geir H E sa...

Noterte meg det med å kommentere på andres blogg for å selv bli oppdaget. God ide.

Elin sa...

Jeg har blogget ganske lenge, og har vel fulgt omtrent alle disse rådene i årevis, uten at bloggen min er veldig pop... Men det er helt OK, jeg skriver jo om et relativt smalt tema.

Aimar Niedzwiedzki sa...

Om en blogg er pop er et definisjonspørsmål Elin. Skriver du smalt er vel ikke det viktigste å ha mange lesere men lojale lesere. Denne bloggen har stort sett ganske spissa poster, så heller ikke her er det tusenvis av lesere i uka. Men jeg har fått utrolig mye tilbake fra en mindre gruppe veldig kompetente mennesker som følge av at jeg deler tanker og ideer.
Geir. Husk å lenke til bloggen din og ikke profilen din på generelt grunnlag. Og takk for at jeg kan være til nytte.
Aimar