mandag 22. desember 2008

Guide til Blogging - 10 tips for å lage en god blogg

Til tross for at blogging er et utbredt fenomen finnes det få norske nøytrale guider til hvordan lage en blogg. Her er noen gode grunnleggende tips for hvordan lykkes med å lage en blogg. Listen er inspirert av tips jeg selv har fått/ erfart/ lest siden jeg selv begynte å blogge.

1. Finn et publiseringsverktøy som dekker dine behov.
Wordpress, Typepad eller Blogspot er de mest kjente. Har du litt kjennskap til design og HTML er Wordpress et sted hvor du har gode redigeringsmuligheter. Er du derimot som meg, best på å synse, kan Blogspot være et bedre alternativ da dette kan legges til din eksisterende Google konto og er særdeles intuitivt. Det finnes også et norsk alternativ i form av Blogger. 

Finn din mal. Alle publiseringsverktøy har ferdig designede maler. Velg din favoritt. Husk å tenk fram i tid. Passer malen for mer enn i morgen? Lek deg litt fram og eksperimenter med å legge til apps/widgets.

2. Bruk Google Analytics, verktøyet som forteller deg alt om besøket/trafikken på bloggen din. Når du registrerer deg får du med en gang en god forklaring på hvordan GA fungerer. Et verktøy som forteller deg sannheten om dine besøkende. Og det er gratis! Dette hjelper deg med å fortelle hva folk søker på for å finne bloggen din og hvor mange sider de leser med mere. Et must.

3. Når du nå først er i gang med å legge til Google verktøy. Enkelte bloggerverktøy tillater annonser fra tredjepart. Som for eksempel Google Adsense (typepad har sitt eget). Skulle du få tusenvis av besøkende kan dette bidra til vekslepenger. Bare ikke tro at du blir millionær til tross for at enkelte medier rapporterer om slikt. Ingen blir millionær i Norge av annonseinntekter på en blogg. Men med litt flaks kan det dekke en weekendtur.



4. Sett opp en liste over temaer du vil skrive om. Jo mer konkret/spesialisert jo bedre. Dette er viktig av flere grunner. Først og fremst er tydelig tematikk med på å få faste lesere. Det er få som vil finne det spennende om lese om katten din en dag, for neste dag høre din mening om Stoltenberg. Da blir det bare dine nærmeste venner som besøker deg. Prøver du å dekke over for mye blir det bare kaos.

Food heaven

5. Alle innlegg må få Tags (merker). For at denne listen skal bli ryddig er det en fordel om du kan beskrive innholdet i dine innlegg med enkeltord som passer for mer enn bare ett innlegg. Dette gjør det enklere for søkemotoren å kategorisere innholdet på siden din. Denne bloggen for eksempel handler om markedsføring noe taglisten bærer tydelig preg av.



6. Lenk til du blir blå. Skriver du navnet på et merke el. kilde så (hyper)lenk til hjemmesiden deres. Teoretisk eksempel: Dette bildet fant jeg på Flickr. Det er også vanlig å lage en lenkeliste på blogger man leser. Dette er en høflig gest som ofte blir gjengjeldt. Jo flere inkommende lenker du har, dess mer sannsynlig får du lesere.

Kommenter. Ikke på din egen blogg men andres. Ved å ha saklige meninger på andre sine blogger kan du referere til egne artikler med lenker som kan gi nye besøkende til din blogg. 



7. Stadig flere verktøy spionerer (på en snill måte) på bloggen din. Sørg for at du blir pinget (sender et signal om at du har publisert noe nytt) av sider som Twingly, Kudos (norske), Technorati og lignende. Opprett umiddelbart en konto hos Twingly og legg til en pingkode for automatisk oppdatering. Merk at hvis du lenker til oppslag i for eksempel VG og Dagbladet kan dette sørge for at bloggen din havner på en lenkeliste under artikkelen som følge av dette. Slikt kan det bli besøk av.

8. Ikke stjel. Vær klar over at opphavrett og åndsverksloven gjelder på internett også. Det kan være nyttig å lære seg forenklede opphavsrett-lisenser som CreativeCommons for å beskytte og ikke minst dele innholdet ditt. Bilder jeg legger ut på Flickr kan hvem som helst bruke, men min CC lisens sier at de ikke får lov til å bruke de i kommersiel sammenheng.
Hvis du synes noen har skrevet noe bra et sted er det OK å sitere et par setninger, men resten bør refereres til gjennom en lenke. Det er ikke uten grunn at WWW heter verdensveven på annerledesnorsk (nynorsk).



9. Vær tålmodig. En blogg blir ikke populær over natten. Ved å følge tipsene her kan jeg garantere at du har tatt et langt skritt i riktig retning for å redusere tiden før du blir lagt merke til. Husk at hvis du skriver om noe “alle” andre skriver om kan det være vanskelig å nå gjennom støyen på søkemotorer men hvis du derimot skriver godt om noe smalt kan dette gjøre dette lettere å nå opp. Selv får jeg mye besøk på min private blogg Volvur fordi at jeg la ut en oppskrift på sjokolademascarpone dessert. Sært? Ja, men siden mange liker mascarpone og sjokolade og det finnes få oppskrifter har det resultert i masse besøk, spesielt fra USA. Dette fungerer klart best hvis du skriver på engelsk.

10. Publiser jevnlig. Ingenting sier useriøs mer enn ujevn publisering. Ikke lag 20 innlegg en uke for deretter å gå i hi den kommende måneden. Finn en frekvens du kan leve med. Prøv også å sett deg inn i leseren sin opplevelse av bloggen din. Vil de vite hva du spiste til frokost, eller ønsker de å høre en mening om et konkret tema. Hvis ikke bloggen er veldig personlig bør du unngå å skrive om privatlivet ditt. Bare fordi enkelte har blitt poppe på grunn av det betyr ikke at dette er smart.



Til slutt. En blogg har ingen funksjon hvis den ikke gir forfatteren noe glede. Ikke skriv for berømmelse. Skriv fordi du har noe på hjertet som du vil dele (å dele er å glede). Bare husk å tematiser det.



Denne guiden er en redigert versjon av en artikkel første gang publisert på MSN moteblogg 08 (forfattet av meg).
Lykke til.

Slappfisken - årets TV-reklame

TV-reklame begeistrer og irriterer oss daglig med alt fra geniale til de mest utrolig uinspirerte budskap. Slappfisken er basert på en kombinasjon av overhørte meninger, høyst subjektive meninger og likingsfaktor på TV barometeret.
Slappfisken sitt viktigste kriterie er at TV reklamen skal være av en karakter hvor seeren desperat begynner å lete etter fjernkontrollen. Det kan også være at den er så enerverende at vi husker innholdet til tross for at vi oppfatter den som håpløs. Slappfisken er basert på norske bidrag. Internasjonale reklamefilmer blir ikke vurdert.

Her er Topp 5

Femteplass
Riks TV Antennesveis

Dette er langversjonen av reklamen. Du trenger ikke se hele. Mange finner antennegutten sjarmerende. Minst like mange gjør det motsatte. Denne filmen er så tåpelig, overfylt av klisjeer og lavpannet at den klarte å snike seg inn på listen.



TalkMore telefonboks
"Vi putter en halvkjent stemme i en pappboks dere. Lar han lire av seg tull i situasjoner hvor ingen regner med å se pappbokser. Det kommer til å bli en kjempehit dere!" Skulle tro samtalen gikk slik på brainstormingen til denne reklamefilmen. Dumhet har ingen grenser.



Tredjeplass
SheTalks Jungel

Mere mobil. Det fullstendig ukjente operatørselskapet SheTalks påstår at det er en jungel av abbonement der ute. Korrekt observert det, derfor er det med stor undring at noen gidder å lansere ennå et meningsløst abbonement. Denne reklamefilmen klarer faktisk ikke å formidle noe vettugt. Høyst fortjent plass på Slappfisken.



Andreplass
Get Pia Tjelta

Pia er en fin dame. Dessverre er hennes troverdighet som PVR bruker ikke på topp. I hvert fall ikke etter denne TV reklamen. Gjør oppmerksom på at Tshawe sine versjoner over samme lest er strengt tatt like dårlige, så det var Pia sitt vinnende vesen at denne ble valgt inn på listen.



Førsteplass
Mills laksepølser

Dette er en soleklar vinner. Laksepølser er en så herlig idiotisk ide at det å lage reklame rundt det kun kan gå galt. Og det gjør det på en herlig pinlig måte. Klisjene står i så tett kø i denne reklamefilmen at det er et mysterium at ingen i produksjonsteamet sa stopp. De sier selv "3 ting du ikke har sett før". Vi burde å sluppet alle tre. Barnneombud og likestillingsombud burde begge reagert på denne. Noen som har lest artikler om hvilken dundrende suksess dette produktet har blitt?



Bonusfilmer
Årets infomercial

I forbindelse med jakten på materiale fant jeg denne umiddelbare klassikeren fra Fokus Bank. Jeg trodde først den var en fleip grunnet sin usedvanlig falske følelse, men neida, denne er ekte nok.
Utgiver har i det minste vist smarthet ved å ikke tillate at man kan vise den andre steder enn på YouTube (det er tross alt bare verdens største videoside...) så for å se den må du klikke her.

Fjorårets desidert værste TV-reklame
Zon

Hvorfor behandle hele kroppen? Denne har blitt pop på YouTube. Dessverre ikke av de riktige grunnene.



Beste norske spoof
Regien bak Zon

Det er tydeligvis mange som har blitt engasjert av Zon reklamen. En av de bedre amatørreklamene fra Norge på YouTube er nettopp for Zon. Mer av dette!



Har du noen favoritter som ikke kom med på listen? Trackback din egen liste, eller legg til i kommentarfeltet.

tirsdag 16. desember 2008

Moods of Norway leker seg til seier på PlayStation


En liten norsk gladhistorie på tampen av året. Moods of Norway har vist dristighet både i klesdesign og markedsføring fra første stund. Ikke minst har de framvist en ekte glede over å leke med sin egen merkevare.
I forbindelse med utgivelsen av det glitrende spillet Little Big Planet har de vist at de kan overføre denne lekenheten til en interaktiv spillplattform. For spillentusiaster har spillet vært etterlengtet, mye på grunn av at du som spiller kan lage dine egne brett som kan deles med andre spillere. Det er nettopp dette Moods of Norway har laget.


Distributøren av PlayStation3 har lenge hatt dialog med Moods of Norway. Markedsjef Morten Christoffersen hos Nordisk Film Interaktiv poengterer at samarbeidet var et bevisst valg. "Moods of Norway passer perfekt for et "useriøst" spill som Little Big Planet. Deres verdier og spillets innhold passer som hånd i hanske. Det var aldri tvil om at dette var et riktig samarbeid."
Så hvordan kan man måle hvorvidt et slikt samarbeid er en suksess. Christoffersen kunne opplyse at bare etter et par uker hadde 1300 personer spilt MoN brettet og slik sett involvert seg i merkevaren. (Brettet tar forøvrig 6-8 minutter å spille). En rekke medier i inn og utland har også skrevet om samarbeidet, men dette er alikevel ikke hvor jeg mener den viktigste verdien ligger. Verdien i å ta kunden på alvor og vise at man har lyst til å være tilstede i hverdagen deres er gull. En typisk PS3 spiller nærmer seg 30 år og har gjerne god spillerfaring. Ved å gi noe gratis til disse, bygger man historier. Historier som kan viderefortelles. Det er sjelden å se så nær perfekte og innovative merkevaresamarbeid i Norge. Desto gledeligere at det er to så bra.


I fare for å fremstå som som nesegrus beundrer må det også nevnes at reklamebyrået til Moods of Norway, Making Waves, fortjenner kudos. Flott å se at norske reklamemakere kan lage gode alternative interaktive løsninger. Mer av dette takk!
PlanB gjorde et intervju med Making Waves som du finner her hvis du vil lese mer om hvordan de lagde brettet.
Hvis du derimot bare vil se en film av brettet kan du ta en titt på denne sjarmerende snutten. Som du kan se. Dette er laget i ekte Moods of Norway ånd.

Siden jeg tydeligvis ikke har klart å vise kritisk sans i dette innlegget er du velkommen til å rette kompasset mot nord hvis du ønsker med en kommentar.

mandag 8. desember 2008

Hvorfor lagde ikke Polaroid, Poladroid?

For kort tid siden oppdaget jeg et, ehem, nytteprogram på nettet. Etter en enkel innstallasjon var det bare å dra og droppe bildene over et Polaroid ikon og etter noen sekunder poppet det fram en digital utgave av et gammeldags Polaroid bilde.
Alle effekter var der, rammen, de litt matte fargene, du kunne til og mer riste på bildet for å få det til å fremkalle raskere. Gode minner... På Flickr har dette programmet eller applikasjonen fått 3 000 venner, over 300 000 har lastet det ned fra den offisielle hjemmesiden og brukerne er tydeligvis begeistret.
Her er et av mine offisielle bidrag.
Deserted gas station
Genialt gjort av Polaroid? Nope. Poladroid er laget av en franskmann, bare på gøy. Så hvorfor lagde ikke Polaroid, Poladroid? Fordi Polaroid driver med foto, ikke med dataleker.
I dag vet vi at det ikke er teknologien men innholdet som kommer ut av den som i stadig større grad styrer et produkts suksess. iPhone er et eksempel. Polaroid har i årtier bygget opp en fangruppe som får stadig mindre plass til merkevaren i sin bildehverdag. Men tenk om det var mulig å innstallere en applikasjon på datamaskinen hvor du kunne plukke nøysomt ut hvilke bilder du kunne tenke deg å polaroidisere.


Franskmannen så behovet, men Polaroid kunnet trukket dette ennå lenger. Første ledd kunne være gratis. Fremkalling til ekte bilder kunne kostet. Er ikke det en tjeneste vi fra tid til annen kunne vurdert å benytte oss av?
Hvis en franskmann klarer å få 300 000 Mac’ere (PC versjon er i Alpha just nu), tenk hvor mange millioner selve Polaroid kunne aktivert. 1 USD per bilde, 3 bilder i snitt per kunde, 5 millioner kunder. 15 millioner USD. Grei forretning det.

Hvorfor er omstilling så vanskelig? Hvorfor er vi så flinke til å se farene ved forandring i stedet for mulighetene? Hvorfor kutter vi først på posten nyskaping i nedgangstider. “Folkens, vi må fokusere på kjerneproduketene. Det er tøffe tider og vi må slutte å leke.”
Tallanalyser ville ikke avslørt et Poladroid behov. Bedrifter er i utgangspunktet bygd opp for å videreforedle det etablerte. Professor og forfatter Clay Shirky påstår at bedrifter sin transaksjonskostnad er for høy til at de tillater enkeltvise brilliante ideer. Derfor velger man trygghet og en økonomisk ramme som ikke beveger seg for mye (hverken opp eller ned).
Før dette tar helt av på teorier. I tøffe tider gjør man tøffe valg. Tøffe valg er ikke å vise TV reklamen som ikke fungerte i første kampanje dobbelt så ofte i neste. Tøffe valg er ikke å legge seg tettere opp mot hva konkurrentene gjør. Det er å piske den allerede i beste fall halvdaue hesten.

Kanskje det er på sin plass å spørre om organiasjonene vi jobber i er skrudd sammen for å lage en “poladroid”?

Hewlett Packard (HP) viser stadige tegn på at de slipper til sprø og annerledes ideer. Eller hva sier du til Tabbloid? Velg ut dine RSS feeds, velg leveringsmåte og frekvens og HP leverer rykende ferske nyheter i PDF. Fiffig. Lett å skrive ut på en HP skriver gitt...