mandag 30. november 2009

Finansdebatten - Wordlet til skrekk og advarsel

Dette er ikke et politisk innlegg, men derimot en eksemplifisering på viktigheten ved valg av ord.
Markedsførere, som politikere, strør om seg med ord. Mange av disse rommer en nærmest uendelig tomhet. Fantastisk, utrolig, bedre enn før, mer enn i fjor og slik kunne en fortsatt. Hvor ofte setter vi oss ned og ser grundig igjennom hvordan vi bruker språket vårt? Kunne vi vært flinkere til å få fram relevant informasjon som våre kunder hadde hatt større glede av?

Jeg gjorde et lite eksperiment ved å ta et transkript (komplett referat) av finansdebatten 26. november og Worlde denne. Det vil si at de ordene som oftest ble brukt ble trukket fram og resultatet er denne visualiseringen av debatten om statsbudsjettet for neste år. (Klikk på bildet for detaljer eller følg lenken nederst i innlegget for originalbilde.)


Ikke spesielt spenstig. La oss droppe en grundig redgjørelse for hvorfor mer innhold fører til mindre reguleringer som følge av de oppsparte midlene, og heller se på dette som en advarsel til oss selv.

Hver eneste dag kommuniserer vi med kunder, kolleger og samarbeidspartnere. La oss unngå at uvesentligheter (biodiesel, tolloven) i vår dialog blir det etterlatte inntrykk. Det har ikke markedsførere råd til.

Ordskyen er tilgjengelig for redigering på Worlde her.

torsdag 26. november 2009

5 Grunner til at jeg ikke vil ansette deg

1. Du er ikke på LinkedIn eller har en utdatert profil.
2. Din Facebook profil vitner om at du er alt for sosial til å ha tid til å gjøre en god jobb.
3. Et Google søk på navnet ditt gir ingen treff som antyder at du verken bryr deg om noen saker eller er offentlig på nettet (poster anonymt).
4. Du mener folkemedia/ deltakersamfunnet (av enkelte referert til som sosiale medier) generelt er en trendgreie og at vi snart kommer til å gå lei av alt maset.
5. Alle de andre klassiske årsakene til et "Nei Takk" brev fra HR.

Ble du skremt nå? Bra! Ikke at jeg ansetter, den slags myndighet er jeg uten. Det vil i stadig flere bedrifter bli lagt vekt på hva slags digitalt liv du lever og hvordan du deltar på nett. Vil du vente med å få orden på dette til etter at du har skjønt den manglende uteblivelsen av jobbintervjuer, eller gjøre noe med det nå?

Argumentasjonen bak påstanden

LinkedIn har blitt en virkelig spennende plass å nettverke. Personlig har dette blitt en arena som gir meg mye rent profesjonelt om dagen. Med andre ord, en profil (min, du er velkommen til å invitere til dans) der kan lønne seg lenge før et jobbintervju.

Alt for mange tror FB profilen er unndratt offentligheten. For noe tull. Jeg har konkrete eksempler på at folk har delt info på FB som tok de vekk fra førstekandidat til Takk for interesse brev. Minst like viktig. Til tross for at det er flaut at enkelte arbeidsgivere forbyr bruk av Facebook på jobb, skal man heller ikke fremstå som desperat tilkoblet. Kanskje en ide å ta en titt på profilen din og se når du er mest aktiv. Andre gjør det så hvorfor ikke du?

Anonymitet. Når det digitale livet i stadig større grad speiler vårt fysiske bør vi strebe etter å gjøre oss eksponert (på en positiv konstruktiv måte) på nettet. Mange jeg har møtt er redde for at aktiv digital deltakelse fører til noe farlig, at du skal bli "tatt" for noe. Sannheten er at ved å være snill og grei, og spre dette aktivt på nett vil eventuelle flaue Facebook/ Nettby bilder bli dyttet langt vekk fra førstesiden til Google. Nå har jeg den tvilsomme gleden av et noe spesielt navn, men ta gjerne en titt på mitt navnesøk hos Google så vil du nok se nytteverdien ved å aktivt være tilstede på nettet.

Hva gjelder trender og kortvarig hype er det ikke noe poeng å argumentere. Skulle du mene dette leser du heller ikke blogger som denne.

Måtte bare få sagt det. Lykke til med jobbsøknaden.

PS Denne listen gjelder spesielt for personer på jobbsøk delvis relatert til vårt digitale samfunn. Håndverkere f.eks er ikke like avhengig av LinkedIn profil for det om det kan bli jobber av å være tilstede der også.

Originalbildet finner du på

tirsdag 17. november 2009

Alltid tilkoblet vs Alltid påkoblet


I dag er vi (i ferd med å bli) alltid tilkoblet. Mange tror dette betyr det samme som at alle veggposter, blogginnlegg og twittermeldinger må leses.

Det er feil. Å være alltid tilkoblet er ikke det samme som å være alltid påkoblet. Alltid påkoblet er å lese alt som dukker opp på FB veggen, ikke gå glipp av en eneste Twitter melding og så videre. Det fantastiske med at vi alltid er tilkoblet er at vi kan velge selektivt. Søk heller opp info når du trenger den i stedet for å jage alt som kommer din vei.

Å være alltid påkoblet kommer til å tappe deg for energi, og vil fjerne gleden ved dine nydelige nettverk i folkemedia.
Evnen til å absorbere data er begrenset hos mennesket. Unngå Syntax Error, balanser mellom avkoblet (resonnerende) og påkoblet (infoinnhenting).

Et resonnerende halvfundert tips fra en halvstudert røver. Og en slags respons på et innlegg av Line Skaane på Stormberg bloggen.

onsdag 11. november 2009

Interessante: Mike Walsh & Jonathan Harris

Dette kommer ikke til å bli en vane, men et par veldig smarte fyrer (mye smartere enn meg i hvert fall) har levert nytt tankegods på hver sin utradisjonelle måte.
Mike Walsh sin nye bok Futuretainment har en strålende promoside (kan det kalles det mon tro?). Verdt å se på bare for å bli inspirert til å tenke nytt i forhold til hvordan man kan lage spenstig webdesign for en bok. Mike holdt et foredrag på Gulltaggen 09 av den høyst inspirerende typen med fokus på Asia og trender innen teknologi og underholdning. Sjekk ut siden hans, deretter kjøper du boken.
Jonathan Harris, en av mennene bak det geniale We Feel Fine prosjektet, har lagt ut en slags presentasjon, World Building in a Crazy World, på Number27 org. Dette er tungtvann tanker. Men veldig inspirerende.
Each project should possess an element of play, nostalgia, or beauty to humanize it and bring it to life.
Høres ganske klokt ut i mine ører.
Gjør deg selv den gleden og sett av tid og sjekk ut disse sidene. Denne type journalkommentarer vil ikke bli en vane, men det lefles med tanken å legge ut rånotater fra relevante bøker jeg har lest. Og sånn går nå dagan. Klemz.

Open Signs

torsdag 5. november 2009

Økoutmattelse - Ord & uttrykk

Sitter du godt? I en bærekraftig stol? Med en kopp fairtrade kaffe? Kanskje med en økologisk bolle fra Godt Brød? I så fall kan dette innlegget være til frustrasjon. For du tilhører tydelig ikke de som mener det er for mye mas om klima og sånt.
Til og med gode saker kan bli negativt belastet. Så også med den grønne bølgen. I USA kaller de det Eco Fatigue, eller økoutmattelse på godt norsk.

La oss eksemplifisere
Du driver med produksjon av pulverkaffe. "Alle" maser om Fairtrade så du velger å gi etter, men ikke fordi du egentlig ønsker. Derfor lanserer du denne FT kaffen til dobbelt pris av vanlig pulverkaffe. Klart du kan det, disse bøndene skal jo ha så godt betalt.
Eller hva med å dra en skikkelig sleip en og lansere trestoler som er organisk produsert. Høres jo flott ut, og de dumme forbrukerne skjønner jo ikke at tre er et organisk materiale og at dette ikke har noe med begrepet Økologisk å gjøre.

Det første eksemplet er faktisk hentet fra virkeligheten og er ganske skummelt. Det undergraver tilliten til Faitradesertifisering på en rekke måter blant annet ved å fremstille den som voldsomt dyr, noe den ikke er (fra bonden). Utfordringen ved dette er at andre produsenter som tar bøndene på alvor ikke blir så godt hørt fordi noen ugress vasker ut verdien av en merking/ sertifisering. Dette er altså i nabolaget til grønnvasking (Greenwashing), og fører til at forbrukere blir økoutmattet.
I det andre eksemplet så er begrepsapparatet under angrep og skaper ikke uventet forvirring og økoutmattelse. Hver gang dette skjer undergraves redelige foretak fra å utføre noe de ser på som en viktig jobb. Uavhengig av vår personlige oppfatning av om det er klimakrise, eller om økologisk jordbruk har noe for seg, eller at vi mener at det er rett og rimelig at bønder i u-land kan leve av å produsere varer for deg og meg er dette umoralsk arbeidspraksis.
En praksis som det er overhengende fare for at blir avslørt via folkemedia. Det skal ikke så mange folk til før en liten aksjon blir født. Nidar ble hengt ut i Morgenbladet for sin naturlige sjokolade som er laget på kakaobønner av ikke spesielt god etisk standard, og slike artikler sprer seg.

Roller og hatter
Et spørsmål det er betimelig å stille er hvilken rolle PR, reklame og media-byråene har i denne saken. (Jeg stiller spørsmålet som medlem av denne bransjen). Skal man anbefale kunder å kjøre på med villedende informasjon? Eller bør det moralske kompasset fremme en ansvarlighet hvor man fraråder kunder som vil grønnvaske seg, slik at økoutmattelse unngåes hos befolkningen?
Det er lett å si at man rir den høye hest, men hvis sølvdalerne er mange nok er det lettere å drikke møtekaffen laget av barnehender. Oisann. Må runde av nå, skiltmakerne ringer på for å levere miljøfyrtårn skiltet. Snakkes.

Fairtrade Coffee bildet er publisert under Creative Commons