torsdag 29. april 2010

Kongstanker fra Gulltaggen 2010

Nordens beste konferanse om digital markedsføring, Gulltaggen, har nettopp blitt gjennomført. Bortsett fra de vanlige skuffelsene, som at maten var variabel og at det forventede høydepunktet (Richard Branson denne gang) ikke innfridde, var det mye inspirerende tankegods i år.

Her er noen høyst subjektive og strengt selekterte notater.

Guy Kawasaki fortalte at Dell outlet på twitter solgte nesten like mye varer med 2500 tilhengere som når de hadde 1,5 millioner tilhengere. Det er ikke antall tilhengere som betyr noe, men kvaliteten på disse og ikke minst innholdet ditt som betyr noe.
Paradoksalt nok ble dette ytret av Kawasaki som kanskje spammer mer enn noen annen twitterkjendis.
Mannen poengterte klokt at det er noe galt med tankegodset til kundeservice når de responderer mer aktivt på nett enn i en konkret fysisk kundesituasjon. Med andre ord ender den utvidede kundeservicen med å bli brannslukking som følge av at grunnprinsippene (verdiene om du vil) i disse bedriftene ikke etterleves.

Mike Walsh (fantastisk foredragsholder!) poengterte at det bare er å se opp for kollisjonen mellom vesten og BRIC landene. De svenske  herrene Ridderstråle og Nordström tok også opp dette, men delte ikke innovasjonstroen til Walsh for disse nye stormaktene. De var sikre på at disse landene i lang tid ville mangle oppfinnsomhet. Uansett, sjekk boken til Walsh Futuretainment for å bli begeistra.

Doug Guthrie (en av flere professorer i år) var opptatt av soft skills og soft information. Igjen, de svenske professorene penset også inn på dette i form av å snakke om verdien av kvinnelig adferd (i bedriftsammenheng). Guthrie var nærmest manisk opptatt av indre kultur. Ekte kultur, ikke slike som en CEO har skrevet og hengt på døra. Men sånne som blir etterlevd, Zappos er et godt eksempel.

Gunter Sonnenfeld gjorde mange nysgjerrig på Transmedia begrepet. Advarsel. Hvis en kreativ dude banker på døren din snart og forteller at du må lage noe transmedia greier bør du vise forsiktighet. En times foredrag er ikke nok til å begripe kompleksiteten i dette emnet. Les Henry Jenkins sin bok Convergence Culture for å få et innblikk i hva transmedia virkelig er. Når det er sagt. Gunter sine tanker rundt temaet (for komplekse til å nevnes i en kort post) er virkelig fasinerende. Utsagn som Media isnt fragmented, content is, og Extract daily mythology & Create legacy fordrer jo litt tunge planer i bånn. Inspirerende.

Kanadiske Mitch Joel er underholdende og rett på sak om sosiale medier. "Dont benchmark online against TV, but electricity." Joda, slikt blir det tankegods av. Eller at negative omtaler selger produkter de også fordi de skaper tillit. Høres kanskje merkelig ut, men det er logisk. Og ikke glem Intrinsic Connectivity. Herlige to ord. Joel poengterte at nettet ikke lenger er bredbånd med mobiler og iPad men enhver form for tilkobling (wifi, 4g, blåtann osv). Ergo kan vi snart være i konstant bevegelse og være sømløst tilkoblet.

Tilbake til svenskene Ridderstråle og Nordström. Følgende utsagn fra de om verden i dag sier egentlig mye om situasjonen i nye medier og markedsføring også. "If you dont know, you believe instead." I en tid med større kollektiv informasjonstrøm enn vi klarer å konsumere som enkeltindivider, blir individet dummere, og trenger å ty til tro i stedet for kunnskap.

Det er kanskje derfor historiefortelling vil være ennå viktigere de neste ti årene enn hva det noensinne har vært. Og at myke verdier har intatt den kalde bedriftskulturen. At innhold og kultur er nødvendige bestandeler i en merkevare. At åpenhet er absolutt krav til dagens bedrifter.

Vi må begrense egoets mulighet til å tro for mye om oss som ikke er en del av det kollektive nettverkets sannhet.

Før jeg glemmer det. Gulltaggen er en konferanse om digital markedsføring. Jeg antar at du fra mine noter ser hvor lite teknologi har å si i denne sammenheng.

Da har vi blitt inspirert, og kan gå tilbake til å lage årets feiteste konkurranse. "Svar på ett dumt spørsmål og vinn en iPad." Sommerens slager er allerede her...

Var du på Gulltaggen i år? Har du noen kommentarer eller spørsmål. Fyr løs enten med en kommentar eller en epost. Takk for din oppmerksomhet.


6 kommentarer:

Tord Sollie sa...

Veldig bra oppsummert, Aimar. Vil forøvrig legge til at jeg hadde stor glede av Jonathan Harris sitt foredrag på tross av at det var litt på siden av vårt vanlige fagfelt. Han fremstiller data på en alldeles nydelig måte. Sjekk ut http://wefeelfine.org/ for de som ikke har gjort det ennå.

Ole Petter Nyhaug sa...

Enig med siste taler i at Jonathan Harris var bra. Faktisk, for meg, det absolutte høydepunktet på hele konferansen.

Men faktisk ikke enig i at det er "på siden av vårt fagfelt". I hvertfall ikke mitt, som er trend- og forbrukeranalyse og -innsikt. I tillegg til å være en fantastisk historieforteller, så viste han oss potensialet i data, menneskeliggjøring av data. Det å skape så mye følelser, emosjoner og vakre visualiseringer som samtidig gir nyttige, vitenskapelige innsikter, er mindblowing også for vår bransje, som trenger mer av nettopp dette: Tilgjengeliggjøring av kunnskap, gjøre tall om til inspirasjon og emosjon.

Her er kort oppsummering og video med Jonathan Harris fra Ted: http://nano.fremsikt.no/jonathan-harris-avdekker-folks-hemmelige-hist

Hans Moe sa...

Godt summert Aimar.
Jonathan er vel den som kom nærmest i å motivere meg til å gjøre noe helt annet enn det jeg gjør i dag. Jeg har tidligere lekt med tanken på å reise tur/retur med Hurtigruta kun med EOS 450`n, penn og papir på søken etter ro og inspirasjon. Hurtigruta har jeg allerede reist med og memoarer skal jeg ikke skrive på noen år, men jeg leker med tanken... Spørs om det er mange ugler å se på den turen, men men. Det som også gjorde Harris sin mentale reise så sterk er at han fremstår som en utrolig sårbar fyr samtid som han er utrolig målbevisst i sine prosjekter. Word man!

Aimar Niedzwiedzki sa...

Denne Jonathan. Altså. Beklager at jeg ikke nevnte han, og takk til alle gutta for å bringe han på bane.
Det viser med all tydelighet at soft skills og feminsiering er ordentlig over oss allerede.:-)

Jorunn Aarskog sa...

Flott oppsumemring av Gulltaggen. Jeg føyer meg inn i rekken av de som ble fullstendig bergtatt av Jonathan Harris. Hans presentasjon rører ved folk. Den får deg til å tenke over livet og de store ideene som gir mening. Sett fra utsiden lever vi i bransjen til tider i en liten "boble" for oss selv. Vi har godt av å steppe ut av den av og til... God helg

Kjerstis innspill sa...

Tusen takk for en flott oppsummering for meg som dessverre ikke var i salen.
Jeg er heldig som har dere som deler, henviser og inspirerer til å lete opp mere. Om Jonathan og de andre.
Og enig i at Guy Kawasaki er den mest iherdige twitter blandt flere.
Flott at dere øser ut spennende kunnskap. Takk!
Gleder meg til mer.