tirsdag 31. mars 2009

Da Jan Omdahl ble reklamekanal

Stadig flere medier har innført etiketter/emneord (tags) for sitt innhold, noe som gjør at leserne kan finne innhold på en intuitiv måte (med f.eks tagclouds) basert på våre egne interesser og ikke hva mediet selv har valgt å profilere. Disse etikettene sier også noe om populariteten til forskjellige typer innhold, og i visse tilfeller kan det resultere i at journalister kan få en sterkere posisjon i forhold til mediet. Det etterhvert kjente uttrykket The message is the medium begynner å få en effekt også i tradisjonelle netthus.

Når min arbeidsgiver, MediaCom, lanserte en kampanje for en mobilprodusent valgte de nettopp å benytte etiketter (tags) til å annonsere spesifikt rundt artikler skrevet av en journalist. I dette tilfellet teknologijournalist Jan Omdahl. Argumentasjonen er at Omdahl har en stamme av faste lesere med høy interesse for teknologi, og nettopp derfor har de sannsynlig høyere interesse for en avansert mobilnyhet enn en generell leser av Dagbladet.

Er dette noe å skrive hjem til mor om? Mange lesere av Omdahl sin egen artikkel ,Hjelp, jeg er blitt en reklamekanal, hadde både positive og negative reaksjoner på "forfølgelsen". Det som noe uventet ble oversett av de mange som kommenterte var at det strengt tatt ikke var Omdahl som ble "kjøpt", men derimot hans lesere.
Derav den tidligere referansen til stammer. Markedsføringsguru Seth Godin skrev i 2008 boken Tribes om temaet. Han mener at to basiselementer må til for å skape en stamme.

En felles interesse
Og en måte å kommunisere på


Omdahl har begge, takket være at Dagbladet har skapt en nettavis med gode kommentarmuligheter og ikke minst muligheten til å lenke blogginnlegg og kommentere via Twitter.
Denne fellesinteressen skaper grobunn for attraksjon. Denne kan utfoldes på mange måter, og spør du meg er reklame en relativt hyggelig måte å bli annerkjent på. I hvert fall så lenge mediahus trenger inntekter og det per dato ser ut til at de færreste av oss er villige til å betale for "gratis" nettaviser.

Vil slike stammer og muligheten for å henvende reklamen til de være løsningen på nettreklame? På ingen måte. Dette er noe som kan fungere for enkeltkampanjer. Alikevel hevder jeg at verdien til et mediahus kan øke ved at de har distinkte grupper med lesere. For å få dette trengs sterke stemmer. Og da er vel dagens store spørsmål hvor mange sterke stemmer har de norske netthusene? La meg diplomatisk si at potensialet for flere er tilstede.

Til Jan Omdahl, lykke til med lønnsforhandlingene.


Flickr CC Will Lion

(Beklager alle "" tegnene i dag, det ble bare sånn.) Spørsmål rundt dette? Noe uklart? Fyr av en kommentar så skal jeg svare etter beste evne, eller få interaktiv rådgiver for kampanjen Tord Sollie til å svare.

Ingen kommentarer: